Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Čo robiť ak financujete prerábku či auto z lásky a vzťah skončí?
Zdielať na

Čo robiť ak financujete prerábku či auto z lásky a vzťah skončí?

NOVÁ BAŇA / Keď je človek zaslepený láskou, je ochotný pre svojho partnera urobiť čokoľvek. Veľmi často sa stáva, že jeden požičia peniaze druhému, samozrejme bez dokladu. S takýmto problémom sa na Právnu televíznu poradňu obrátila aj Darina z Novej Bane.

Darinina dcéra počas vzťahu prispela na stavbu domu aj na nové auto. S priateľom mali spoločný účet a robili spolu na jednom pracovisku. Výplatu dostávali na jeden účet.

Po rozchode bez peňazí

"Peniaze išli na dokončenie nového domu, lebo on ho už mal rozostavaný. Kúpili auto a všetko spolu platili z jedného účtu. Lenže pred rokom ju nechal a nechce jej nič dať ani cent. Dokedy treba niečo podniknúť," pýta sa Darina v Právnej televíznej poradni.

Ak niekto prispieval svojim príjmom do majetku inej osoby, tak ako píše Darina, tak vzniká právo na vrátenie bezdôvodného obohatenia. Teda vrátenie toho, čo vynaložil jeden na majetok druhého.

Treba, ale skúmať právny dôvod, teda to, čo viedlo dotyčnú osobu k tomu, aby tieto prostriedky na majetok svojho priateľa vynaložila. "Ak by bol právnym dôvodom dar, že mu tie finančné prostriedky chcela darovať, potom nejde o bezdôvodné obohatenie. Ak, ale napríklad konala v omyle, pretože sa dohodli, že neskôr na ňu prevedie polovičku nehnuteľnosti alebo sa dohodli napríklad za účelom sobáša a podobne," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Bezdôvodné obohatenie

V takomto prípade bola uvedená do omylu a treba žiadať o vydanie bezdôvodného obohatenia. Vtedy je stanovená dvojročná subjektívna lehota. "Plynie od dňa, keď sa niekto dozvedel, že k bezdôvodnému obohateniu došlo. A potom trojročná objektívna lehota, ktorá plynie odo dňa, keď sa stalo bezdôvodné obohatenie. Čiže keď boli prostriedky pripísané na jeho účet alebo vynaložené na jeho majetok," dodáva advokátka.

Ak by sa preukázalo, že to mal vopred premyslené, že svojim konaním ju úmyselne uviedol do omylu, vtedy by bola desaťročná doba. Ani jedna z nich ale nesmie uplynúť. Preto treba konať rýchlo.

Dcéra musí uniesť dôkazné bremeno. Teda dokázať to, že mu tie peniaze naozaj poslala a že boli použité na všetko, čo v správe spomenula.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy