Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Radku uprosil priateľ na úver, po rozchode ho neplatí
Zdielať na

Radku uprosil priateľ na úver, po rozchode ho neplatí

RATKOVÁ / Do Právnej televíznej poradne nám napísala diváčka z Ratkovej. Bývalý priateľ ju uprosil na úver, za ktorý si kúpil drahé auto. Pôžičku však neplatí a dokonca sa jej vyhráža.

Máte doklady od auta, kľúče a pekné auto. A vlastne nič z toho nemáte, len zmluvu s lízingovkou, ktorá je na vaše meno. Ingrid má problémy so svojím expriateľom. Zaslepená láskou sa pred rokmi nechala nahovoriť na kúpu drahého auta. Samozrejme na úver, ktorý je písaný na ňu.

"Dali sme zálohu 3 000 ja a 3 000 on, zvyšok bol na lízing. Nahovoril ma ešte aj na úver. Auto je na moje meno, ale on ho používa. Spísala som s ním takzvanú nájomnú zmluvu na auto. Má tam ale určené splátky, ktoré nedodržiava," píše sa v maili. 

Naspäť len šrot

Stáva, že jej nezaplatí aj tri mesiace po sebe. Neplatí ani poistky, a tak má Ingrid zbytočné problémy s poisťovňou. Keď ho žiada, aby jej dal, expriateľ sa vyhráža, že jej dá naspäť len šrot.

"V prípade tejto pani by som určite odporúčala, aby neváhala a motorové vozidlo z dispozície svojho expartnera zobrala do svojej vlastnej. Aby tak zabezpečila aspoň pre seba čiastočné naplnenie majetkových nárokov voči nemu," informuje právnička Bornislava Pavelková.

Neplatí poistky

Ingrid spomína, že expartner neplatí poistky, čo by jej mohlo narobiť problémy ako držiteľke vozidla, ak by on spôsobil nehodu. Druhá stránka veci je, že všetky majetkové nároky, ktoré voči nemu má, rastú.

"Takže ak sa jej toto riešenie nepáči, rozhodne je pre ňu najlepšie toto motorové vozidlo z jeho dispozície zobrať, prípadne predať. Keďže vníma určité jeho majetkové nároky, tak vyplatiť mu po odpočítaní všetkých dlhov to, čo podľa jej názoru mu z vozidla patrí," pokračuje právnička.

Problém bude asi donútiť ho auto vrátiť, respektíve vrátiť ho vo funkčnom stave. Preto jej odporúčame navrhnúť zadržanie veci políciou alebo návrhom na súd, súdnym exekútorom. Tiež môže na polícii nahlásiť, že jej vozidlo niekto neoprávnene užíva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy