Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Mária kúpila byt so závadou, právo na reklamáciu nemá
Zdielať na

Mária kúpila byt so závadou, právo na reklamáciu nemá

BRATISLAVA / Má kupca nehnuteľnosti právo reklamovať aj vybavenie bytu? Na Právnu televíznu poradňu sa obrátila diváčka z Ratkovej. Kúpila si byt, v ktorom nefunguje kotol a reklamáciu jej nechcú uznať.

Mária si pred pár mesiacmi kúpila vysnívaný byt. Chvíľu trvalo, kým si ho zariadila podľa svojich predstáv. Kým práce neboli ukončené, nemala možnosť sa v byte osprchovať.

Nefunkčný kotol na ohrev

Až nedávno zistila, že jej nefunguje kotol na ohrev vody a vykurovanie. Byt prevzala od realitnej kancelárie formou zámennej zmluvy. "Predchádzajúci majitelia byt vlastnili len pár dní. Kúpili ho od realitnej kancelárie, ktorá bola splnomocnená predávajúcim. V zmluve sú body, v ktorých svojím podpisom potvrdzujú, že byt je v poriadku," obrátila sa Mária na Právnu televíznu poradňu.

Mária sa odvoláva na body, v ktorých je uvedené, že "Účastníci zámennej zmluvy prehlasujú, že im nie sú známe také závady a poškodenia predmetov zmluvy, na ktoré by mali druhú stranu osobne upozorniť." Tiež, že neutajili žiadne chyby. Keďže nový kotol stojí okolo 1 500 eur, Máriu zaujíma, že kto by mal kotol kúpiť.

Záruka sa nevzťahuje

"Podľa dokumentov, ktoré Mária doložila možno vyvodiť, že na kotol sa v tomto prípade žiadna záruka nevzťahuje. Všetky vyhlásenia, ktoré zmluvy obsahovali sa týkali predmetu kúpy," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

A tým je nehnuteľnosť. Aj všetky body v zmluve, ku ktorým sa vyjadrovali sa týkajú len nehnuteľnosti. Naviac vyhlásili, že poznajú technický stav veci. "Ak by aj kotol bol posudzovaný ako súčasť samotnej nehnuteľnej veci, tak kupujúci by sa mohol brániť len v prípade, keby vedel predávajúcemu dokázať, že v čase, keď zmluvu uzatváral, vedel o tom, že kotol je vadný," dodáva Pavelková.

To bude pravdepodobne dosť ťažké dokazovať, keďže predávajúci byt vlastnil len pár dní a teda ho nevyužíval. Mária v tomto prípade neuniesla dôkazné bremeno, to znamená, že by nemala dostatok dôkazov.

Technický stav kotla nemôže byť dôvodom na zľavu z ceny alebo reklamáciu. Aby ste sa vyhli zbytočným problémom, poraďte sa radšej s právnikom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy