Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Platiť či neplatiť? Keď súd zakáže vstup do bytu...
Zdielať na

Platiť či neplatiť? Keď súd zakáže vstup do bytu...

KOŠICE / Čitateľ z Košíc sa obrátil na Právnu televíznu poradňu s problémom, ktorý sa týka súdneho zákazu pobytu v byte. Zaujíma ho, či človek, ktorý v ňom má uskladnené veci, má za jeho používanie platiť.

Eugena z Košíc zaujíma, či je človek, ktorý dostal za týranie blízkej osoby súdny zákaz pobytu v byte, povinný do rozvodu a vysporiadania bezpodielového vlastníctva platiť všetky poplatky spojené s užívaním bytu.

"V byte má svoje veci. V izbe nábytok. Nechce platiť a okrem toho žiada o vrátenie platieb počas zákazu pobytu," napísal Eugen do Právnej televíznej poradne.

Služby spojené s bytom neplatí

Keď je niekto vylúčený z užívania bytu, tak je logické a teda správne, že nemusí platiť za služby spojené s jeho užívaním. "To sú tie služby, ktoré sú mimo užívania bytu. Elektrina, plyn, vodné-stočné, kanalizačné poplatky a podobne," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Ak je vlastníkom bytu, je povinný prispievať do fondu opráv, pretože sú to náklady vlastníka a nie užívateľa bytu. "Tu sa svoje zodpovednosti nevyhne ani v prípade, že bol z užívania súdnym rozhodnutím vylúčený," dodáva Pavelková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy