Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poškodili vám balík? Takto postupujte
Zdielať na

Poškodili vám balík? Takto postupujte

TRNAVA / V súčasnosti je bežné, že si objednáme tovar cez internet aj z ďalekých krajín a príde nám až domov. Väčšinou. Počas cesty sa môže ale poškodiť. Milanovi poškodili balík pri colnej kontrole.

Milanovi podľa jeho slov poškodili balík z Číny na colnej kontrole. Obrátil sa preto na Právnu televíznu poradňu s tým, či má právo na náhradu škody.

Podľa Milana mu na colnej kontrole poškodili nielen obal ale aj samotný obal. "Natrhnutá škatuľa modelu, zle otvorený nárazový obal, škrabance na modely. Ten bol zabalený v bublinkovej fólii, ktorá bola rozrezaná a zalepená kúskom pásky s logom colného úradu," opisuje Milan.

"Ako mám postupovať, keďže mi pošta potvrdila, že zásielka prišla na Slovensko v poriadku, ale mne dorazila poškodená," pýta sa Milan.

V prípade spôsobenia škody napríklad pri zásahu colníkov, pri dodávke tovaru, v takomto prípade zodpovedá vždy štát za škodu, ktorú jeho zamestnanci pri výkone služby spôsobili.

"Mohla by sa táto výška škody modifikovať. Keby bola náhrada škoda spôsobená zavinením poškodeného. Ak také nič nie je preukázané, potom je povinnosťou štátu škodu nahradiť," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Zásah štátu do doručených zásielok má byť taký, aby nedošlo k poškodeniu. Ak k poškodeniu došlo, tak rozhodne vzniká nárok na náhradu škody. "Problém je unesenie dôkazného bremena. Teda toho, že sa škoda stala zásahom colníkov. Ak toto dôkazné bremeno unesú, tak im bude škoda priznaná," dodala Pavelková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy