Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Geodet spravil pri meraní chybu, kto nahradí škodu?
Zdielať na

Geodet spravil pri meraní chybu, kto nahradí škodu?

RAJECKÉ TEPLICE / Viliam z Rajeckých Teplíc si na zmeranie pozemku zavolal geodeta a ten pochybil. Teraz zistil, že susede na jednej strane pozemku drží desať metrov štvorcových.

Viliam si dal odborníkom vymerať pozemok a na základe jeho geometrického plánu a vyznačenia v teréne postavil plot.

Chybu spravil geodet?

"Suseda si dala premerať plot a zistila, že jej na jednej strane držím desať metrov štvorcových pozemku. Na druhej strane je ale v pluse tridsať metrov štvorcových. Teraz pomocou právničky odo mňa dožaduje štyristo eur za právnu pomoc a dvetisíc eur za 10 metrov štvorcových. Mám jej to zaplatiť a potom vyžadovať od geodeta," spýtal sa Viliam Právnej televíznej poradne.

V tejto situácii, keď pravdepodobne urobil chybu geodet, ktorý dal plán schváliť katastru nehnuteľností, tak pravdepodobne vzniká právo na náhradu škody voči tomu geodetovi.

"Ak je posunutý celý pozemok tridsať metrov štvorcových alebo 10 metrov štvorcových, tak na jednej strane mu mohla vzniknúť povinnosť zaplatiť susede za neoprávnené užívanie pozemku v dôsledku chyby geodeta, čo môže žiadať od geodeta. To isté právo mu, ale potom vzniklo voči tomu, kto užíval jeho 30 metrov štvorcových," tvrdí advokátka Bronislava Pavelková.

Náhrada škody

Pri vymáhaní jeho práva na náhradu škody, by sa to upravilo tak, že sám prispel k tomu spôsobeniu škody. Pravidlá pre náhradu škody, sú veľmi jednoduché. Vždy za škodu zodpovedá ten, kto ju spôsobil. "V prípade ak spravil geodet chybu, bude zodpovedať za všetky škody s tým súvisiace. I za škodu spôsobenú, že nevyužíval 30 m2, aj za škodu, ktorá susede vznikla tým, že nevyužívala 10m2 pozemku, prípadne za právnu pomoc," dodala Pavelková.

Čo sa týka náhrady škody, tak tá nemôže byť určená len tak odhadom. Musí byť overená. V súdnom konaní by bol určite poverený znalec. Ten by vypočítal, že akú trhovú hodnotu má pozemok a koľko dní bol užívaný.

To isté platí aj v prípade odmeny pre právničku. Všetky sadzby, pokiaľ ide o náhradu škody advokátskych taríf, musia byť podľa vyhlášky odmeňovania advokátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy