Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo robiť, ak dostanete upomienku po 10 rokoch a neviete preukázať jej zaplatenie
Zdielať na

Čo robiť, ak dostanete upomienku po 10 rokoch a neviete preukázať jej zaplatenie

MALACKY / Exekútora sa dnes ľudia boja viac, ako zubára. Na Slovensku takmer nie je domácnosť, ktorá by ešte nedostala aspoň jednu výzvu. Čo robiť v prípade, ak ju dostanete napríklad po desiatich rokoch a nemáte ako preukázať, že ste ju zaplatili.

Angelika nedávno dostala z fondu, ktorý má na starosti bývanie, upomienku. Údajne neuhradila jednu splátku z októbra 2003. "Dostala som varovanie pred exekúciou. V tom čase som tieto splátky platila prostredníctvom banky. Tak som sa bola spýtať, lebo som si nebola vedomá, že by nebola splátka zaplatená. Povedali mi, že tieto platby z roku 2003 už nearchivujú.  Nemalo by to byť po 10 rokoch premlčané," pýta sa mailom Angelika.

Vymáhanie je premlčanie

Ako všetky pohľadávky, tak aj táto podlieha premlčaniu. V prvom rade si vždy treba zistiť, podľa ktorého zákona bol príspevok poskytnutý. "Ak skutočne ide o splátku z roku 2003, tak je veľmi pravdepodobné, že jej vymáhanie alebo zaplatenie je premlčané. Trošku ma mätie skutočnosť, že Angelika píše, že dostala už upomienku od exekútora. Tá môže byť až vtedy, ak už existuje exekučný titul, čiže súdne rozhodnutie," hovorí právnička Bronislava Pavelková.

Každopádne odporúčame Angelike, aby listom namietla spomínanej inštitúcii, že uplynulo 11 rokov a námietka je premlčaná. Pravdepodobne jej žiadosti vyhovejú, lebo v prípade, že by to chceli riešiť súdnou cestou, museli by preukázať, že skutočne platba nenabehla.

Opatrovník

"Aj voči exekúcii sa môže brániť námietkou premlčania, ak jej to nebolo umožnené v riadnom konaní, ale táto námietka sa nesmie týkať samotného nároku. Muselo by byť premlčané vymáhanie. Pokiaľ ide o samotný nárok, tak ten v podstate by mala namietať v konaní súdnom a toho by mala byť účastníčkou," pokračuje právnička.

V prvom rade by teda mala zistiť, či nejaké konanie prebehlo alebo neprebehlo. Ak sa ho nezúčastnila, tak zistiť prečo jej nebol ustanovený opatrovník. Prečo ju nikto celé obdobie nekontaktoval.

Ďalšie právne problémy nám posielajte na email PTP@joj.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy