Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dedko (79) trpí demenciou, vyhráža sa zabitím
Zdielať na

Dedko (79) trpí demenciou, vyhráža sa zabitím

KOŠICE / Obyvateľka Košíc má problém so svojim starým otcom, s ktorým žije v jednej domácnosti. Trpí demenciou a jeho stav sa zhoršil. Vyhráža sa, že ju zabije.

"Vyhráža sa mi, že ma zabije. Z obavy o môj život a zdravie dcérky som už volala aj políciu. Snažila som sa obrátiť na obvodnú lekárku či úrady. Nikto mi ale nevie pomôcť," píše Košičanka, ktorá sa obrátila na Právnu televíznu poradňu. 

Jej starý otec má sedemdesiatdeväť rokov a tretí stupeň demencie a je dezorientovaný.

Zbavenie svojprávnosti

Riešenie tejto situácie nie je jednoduché. Jeden uhol pohľadu súvisí s tým, že môže starého otca zbaviť svojprávnosti. Táto skutočnosť ale ešte neznamená, že bude môcť v pokoji užívať byt.

"Ak je vlastníkom starý otec, tak v podstate on má právo užívať byt za podmienok, ktoré určí. Nemôže nastať situácia, že by ho niekto vylúčil z užívania toho bytu. Tak by to mohlo byť v prípade, ak by boli podieloví alebo bezpodieloví vlastníci," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Hospitalizácia na psychiatrii

Ak je vlastníkom starý otec, upraviť sa to môže tým, že ak by bol nebezpečný pre stav svojej demencie, mohol by byť hospitalizovaný na psychiatrickom oddelení aj bez vlastného súhlasu. "Vtedy sa súhlas pacienta nahrádza rozhodnutím súdu. Občiansky súdny poriadky pozná tento typ hospitalizácie. Používa sa výnimočne a súd opakovane skúma, či sú alebo nie sú dôvody pre jeho nariadenie," dodáva Pavelková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy