Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Má človek nárok na odškodnenie za bodnutie včelou?
Zdielať na

Má človek nárok na odškodnenie za bodnutie včelou?

PREŠOV / Júliusov sused si v blízkosti jeho pozemku postavil včelie úle. Július však po uštipnutí musel vyhľadať pohotovosť. Má právo včelára žiadať o náhradu škody?

Júliusa už niekoľkokrát bodli včely. Poslednýkrát ho pichli do tváre, v blízkosti očí. Okamžite musel ísť na pohotovosť. "Nevidel som skoro nič. Bol som ošetrený injekciou do žily a do zadku. K tomu  ešte tabletky. Vyhľadanie lekárskej pomoci ma stálo desať eur. Čo robiť ďalej? Už sa bojím ošetrovať úrodu," napísal do Právnej televíznej poradne Július.

Právo na ochranu

Július chce vedieť, či môže žiadať o náhradu škody a či má zo zákona právo na ochranu. "Chované včely sú tiež domáce zvieratá, za ktoré zodpovedá majiteľ úľa. Možno by bol trochu problém preukázať, že konkrétna včela bola z úľa. Pokiaľ ide o náhradu škody spôsobenú bodnutím," uviedla adovkátka Bronislava Pavelková.

Ďaleko od plota

Otázne je, či jedno bodnutie je natoľko vážne, že Júliusovi sťažuje užívanie jeho nehnuteľnosti. Keďže žiada o ochranu podľa paragrafu 127. Ak by, ale ten útok včiel bol naozaj neznesiteľný, potom súd môže podľa advokátky nariadiť vlastníkovi úľa, aby choval včely v určitej vzdialenosti od plota suseda.

Aby tak súd rozhodol, bude tomu predchádzať dokazovanie. Pravdepodobne aj so znaleckými posudkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy