Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Ako vymáhať vyžívné od neplatiča
Zdielať na

Ako vymáhať vyžívné od neplatiča

TREBIŠOV / Slobodná mamička z Trebišova rieši neplatenie výživného. Otec jej syna (5) žije v zahraničí a na dieťa neplatí. Každý mesiac by mal pritom pomáhať sumou vo výške štyridsať eur.

"Pošle raz za pol roka sto eur. Ako docieliť to, aby platil pravidelne? Nevieme v ktorom meste býva, takže nepoznáme ani jeho adresu. Vieme len, že žije vo Veľkej Británii," píše žena, ktorá sa obrátila na Právnu televíznu poradňu.

Adresa neznáma

Ak chce Beáta získať čo najskôr pravidelné výživné, najlepším riešením je požiadať o plnenie Fond náhradného výživného.

"Keďže mamička dieťatka nevie, kde sa otec konkrétne nachádza vo Veľkej Británii, bude pravdepodobne problém, aby bolo výživné vymožené. Pokiaľ by túto vedomosť mala, mohla by to oznámiť a požiadať o vymáhanie výživného v cudzine, centrum pre medzinárodnú právnu ochranu," tvrdí advokátka Bronislava Pavelková.

Je to predpoklad pre vyplácanie náhradného výživného. Zároveň môže požiadať o exekúciu a podať na otca trestné oznámenie za neplatenie výživného.

Bude platiť štát

"Všetky podmienky, ktoré musia byť splnené pre plnenie z Fondu náhradného výživného je možné zistiť aj na Úrade práce a sociálnych vecí a rodiny, kde ju budú navigovať. Keď po troch mesiacoch neúspešného vymáhania sa žiadne výživné nevymôže, začne za otca platiť výživné štát," dodáva Pavelková.

Ten si následne bude vymáhať vyplatené výživné od otca dieťaťa. Ak by mala nárok na vyššie výživné, tak by mohla požiadať o zmenu rozhodnutia. Súd by určil za otca opatrovníka a rozhodol o vyššej čiastke bez jeho vedomia. Tak by mohla mamička dostať viac než 40 eur.

Ďalšie právne problémy posielajte na email [email protected]

Súvisiace články

Najčítanejšie správy