Skoro jasno
14°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na zmenu mena dieťaťa treba súhlas oboch rodičov, aj keď sa jeden nezaujíma
Zdielať na

Na zmenu mena dieťaťa treba súhlas oboch rodičov, aj keď sa jeden nezaujíma

MARTIN / Dáša má pätnásťročnú dcéru, ktorú jej otec nikdy nevidel a ani neplatí výživné. Pred piatimi rokmi sa vydala a zmenila si priezvisko. Chcela ho zmeniť aj dcére, no matrika jej to nepovolila. Nemala súhlas otca.

Matrika vyžadovala notárom overený súhlas od otca. Vraj musí rešpektovať jeho práva. "Rada by som vedela, či naozaj potrebujem jeho súhlas na zmenu dcérinho priezviska, pretože sa mi zdá hlúpe, aby mal ten človek nejaké práva, keďže ju ani nepozná. Neviem ani, ako mám získať jeho súhlas, pretože neviem, kde býva," obrátila sa na Právnu televíznu poradňu Dáša.

Súhlas oboch rodičov

Pokiaľ ide o zmenu priezviska maloletého dieťaťa, podľa zákona o matrikách je vždy potrebný súhlas oboch rodičov. "Avšak, ak existujú na to relevantné dôvody, tak nesúhlas jedného z rodičov môže nahradiť súd. Ide o konanie podľa §35 zákona o rodine, v prípade, že sa rodičia nedohodnú o podstatných otázkach týkajúcich sa maloletého dieťaťa, medzi ktoré priezvisko určite patrí," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Dôležitý aj vzťah s dieťaťom

Ak súd dá súhlas so zmenou priezviska, tak ten sa spolu so žiadosťou predloží na matrike. Tá ho následne zapíše. Pre vydanie takéhoto súhlasu je podstatné, či ten druhý rodič sa snaží rozvíjať vzťah s dieťaťom alebo sa oň vôbec nezaujíma.

"Ak ide o otca, ktorý dcéru pätnásť rokov nevidel, neplatí na ňu, tak sú všetky dôvody nie len na zmenu priezviska, ale trebárs aj na osvojenie dieťaťa," dodala Pavelková.

V tomto prípade zohráva dôležitú úlohu aj vek dieťaťa, čím je staršie, tým skôr sa prihliada na jeho názor, či chce mať iné priezvisko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy