Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ako napadnúť kúpno-predajnú zmluvu na nekvalitný dom
Zdielať na

Ako napadnúť kúpno-predajnú zmluvu na nekvalitný dom

PEZINOK / Po kúpe domu sa na ňom môžu objaviť skryté chyby. Niektoré dokážu bývanie v ňom nielen znepríjemniť, ale aj aj úplne znemožniť. Právnička vám poradí, ako tento problém vyriešiť.

Helena má problém, ktorý sa objavil po predaji domu. "Zatajili nám určité veci a teraz nám robia zo života peklo. Preto chcem vedieť, že do koľkých rokov sa dá napadnúť kúpno-predajná zmluva," hovorí Helena.

Pokiaľ ide o nároky vyplývajúce z kúpnej zmluvy, napríklad rodinného domu, nepočítajú sa lehoty od momentu, kedy bola zmluva uzavretá, prípadne dokladovaná, ale do momentu, keď zistila, že došlo k porušeniu niektorého z ustanovení.

Skryté závady

"Čiže ak by napríklad stavba mala porušenú statiku a na toto ich neupozornili, hoci to vedeli a zo zákona tú povinnosť mali. Od momentu, keď  to zistia  im začne plynúť premlčacia a prekluzívna lehota na uplatnenie zodpovednosti za závady," tvrdí právnička Bronislava Pavelková.

Za chyby, ktoré má vec v čase kúpy, zodpovedá predávajúci. Všeobecná záručná doba je dva roky, pri použitých veciach je to rok. "Pri nehnuteľnosti môže byť dlhšia, ale tým pádom si treba uvedomiť, že sú závady ktoré sa zjavia. Je to iné ako závady, ktoré už existovali a nájdete ich neskôr. Preto si vždy pri kúpe nehnuteľnosti, ale platí to pri kúpe akejkoľvek veci z druhej ruky, zavolajte odborníka," dodáva právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy