Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ste ručiteľom? Na toto si dajte pozor
Zdielať na

Ste ručiteľom? Na toto si dajte pozor

TREBIŠOV / Čo robiť v prípade, keď si váš blízky rodinný príslušník vezme úver, vy mu v dobrej viere ručíte a on ho prestane splácať? S prosbou o pomoc sa obrátila na Právnu televíznu poradňu Mária z Trebišova.

"Najprv prišiel exekučný príkaz na sťahovanie z mojej výplaty. Bez ohľadu koľko zarobím, vždy dostanem len minimum. To isté sa stalo manželovi. Teraz si nemôžeme platiť naše pohľadávky. A už aj za tie nás naháňajú exekútori. Môžeme sa odvolať na súde proti exekúcii za sestru? Nakoniec prídeme kvôli sestre o strechu nad hlavou," napísala do Právnej televíznej poradne Mária.

Exekučný poriadok

Ak sa niekto dostane do situácie, že nemôže splácať svoje pôžičky alebo pôžičky niekoho iného, za ktoré ručil a následne exekúcia ohrozí jeho alebo jeho rodinu, tak s takýmto prípadom ráta exekučný poriadok.

"Tento prípad je klasickým prípadom pre použitie tohto ustanovenia. Týka sa odkladu exekúcie. V zásade zákon hovorí, že ak sa niekto dostane nezavinene do situácie, že exekúcia ohrozuje jeho riadny život alebo jeho existenciu, potom sú môže povoliť odklad exekúcie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Žiadosť o odklad

Vo všeobecnosti je potrebné požiadať súd alebo exekútora o odklad už nariadených exekúcií s tým, že sa do tejto situácie dostali vinou ručiteľského záväzku a ručiteľ ho nespĺňa.

"Mám za to, že súd ich žiadosti vyhovie a exekúcie, napríklad tie ručiteľské pozastaví, aby mohli splácať svoje vlastné záväzky a nedostali sa do ešte väčšej platobnej neschopnosti," dodala Pavelková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy