Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Helena sa nestretáva s vnukom, bráni jej bývalá nevesta
Zdielať na

Helena sa nestretáva s vnukom, bráni jej bývalá nevesta

ŽILINA / Sviatočné dni využívajú ľudia aj na to, aby sa stretli so svojimi blízkymi. Helene však bývalá nevesta nedovolí navštíviť vnuka.

Helena má v rukách súdne rozhodnutie, v ktorom sa píše kedy a ako často sa majú starí rodičia stretávať s vnukom.

"Malý má tri roky. Jeho matka sa znova vydala a robí všetko preto, aby nás od neho odstrihla. Odmieta ho dávať nám, ale i vlastnému otcovi. Dokonca, keďže sa vydala, chce mu zmeniť i priezvisko," opisuje situáciu Helena.

Ak rodič dieťaťa bráni stretávaniu sa, treba konať. "Treba požiadať o pomoc úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ten má kompetencie ako postupovať v takýchto prípadoch. Možnosťou je i súd, kde sa dá požiadať o výkon rozhodnutia," ozrejmuje právnička Bronislava Pavelková.

Dieťa môže byť odňaté

Súdne rozhodnutie je krokom k podaniu trestného oznámenia pre marenie výkonu úradného rozhodnutia. Následne môže situáciu riešiť polícia.

"Dôkladne sa preskúma, kto je príčinou, že sa styk nerealizoval. Prax súdov sa pomerne jednoznačne začína prikláňať k tomu, že každý prípad posudzuje individuálne. Závery sa vyvodzujú z konkrétneho prípadu," dodáva Pavelková.

Ak sa znaleckým posudkom preukáže, že jeden z rodičov bráni v stretávaní sa, môže sa zmeniť rozhodnutie o zverení dieťaťa. V prípade Heleny by mohol žiť u otca.

"Základnou podmienkou je, že dieťa má vychovávať rodič, ktorý si váži toho druhého a má záujem na tom, aby sa rozvíjal vzťah medzi dieťaťom a druhým rodičom," dopĺňa právnička.

Rovnako právo stretávať sa majú i starí rodičia. Tí tiež môžu požiadať o výkon rozhodnutia. Súd následne vyzve matku, aby plnila dohodu. Ak tak neurobí, bude jej ukladať pokutu.

Ak sa situácia nezmení, môže dôjsť k odňatiu dieťaťa zo starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy