Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kto sa dlhodobo stará o postihnutého člena rodiny, nedostane dôchodok
Zdielať na

Kto sa dlhodobo stará o postihnutého člena rodiny, nedostane dôchodok

BRATISLAVA / Ľudia, ktorí sa starajú o svojich blízkych 24 hodín denne 7 dní v týždni dostávajú opatrovateľský príspevok najviac 220 eur. Žiadajú ale viac. Trápi ich tiež otázka, či ako poberatelia opatrovateľského príspevku budú mať nárok na dôchodok.

O ťažko zdravotne postihnutých príbuzných sa zväčša starajú ženy. Do rúk cudzím ľuďom ich dať nechcú. Podporu v štáte nemajú žiadnu.

"Kto sa vie lepšie postarať o môjho syna ako ja?," pýta sa matka a opatrovateľka postihnutého syna Zuzana Šimová.

Necelých päť eur

Terézii, ktorá sa nepretržite starala o svoju matku, dal štát necelých päť eur. "Dostávala som 4, 65 eura. Aj to mi ale skončilo," konsťatuje.

Štát jej na ťažko chorú matku už nič neplatí. Musela si nájsť prácu, z ktorej každú pol hodinu odbieha na kontrolu.

"Toto nie je zvládnuteľné. Ona nemôže zostať len tak, musí mať napríklad aj pitný režim," hovorí Terézia Kucharová.

Dôchodok

Ani jedna zo žien netuší, z čoho budú žiť o pár rokov, keď dosiahnu dôchodkový vek. Peniaze od štátu s najväčšou pravdepodobnosťou neuvidia.

"Najviac poisťovňa zaplatí za vás do 18 roku ako za matku, a potom si máme platiť na dôchodok samy. Ale nikdy nebudeme mať ani ten minimálny dôchodok, pretože sa nám to neráta do odpracovaných rokov," konštatuje Zuzana Šimová.

Dvanásť rokov

Štát platí dôchodok za takéto opatrovateľky len 12 rokov.
"Chceme riešiť tieto problémy na vyšších postoch, v parlamente. Chceme, aby sa zákony zmenili," hovorí Ľudmila Mlynárová z Klubu detí a mládeže v Spišsekj Novej Vsi.

Sociálna poisťovňa potvrdila, že ak je blízka osoba odkázaná na celoživotné opatrovanie, zákon to nezohľadňuje. "Štát platí za poberateľov opatrovateľského príspevku len poistné na dôchodkové poistenie, a to najviac 12 rokov," potvrdil hovorca Peter Višváder.

Potrebných pätnásť rokov

Na získanie dôchodku ale občan potrebuje 15 rokov dôchodkového poistenia.

"Treba zmeniť zákon, aby rodičia, ktorí zaopatrujú postihnuté deti mali počas celého trvania možnosť mať zaplatené na dôchodok," hovorí Mlynárová.

V súčasnosti sa starajúci ľudia musia stať dobrovoľnými poistencami a mať popri opatrovaní ďalšiu prácu. Ministerstvo práce sľubuje, že petíciou, ktorá rieši aj tento problém, sa určite zaoberať bude.

"Prišlo mimoriadne veľa podnetov. V celej tejto otázke, to znamená, že ak budeme otvárať jednu, dva alebo tri kategórie problému, určite otvoríme celý systém," informuje hovorca Michal Stuška.

Ľudia, ktorí opatrujú svojich blízkych, sa boja o svoje dôchodky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy