Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Riešenie počas dovolenky. Starší príbuzní nezostanú bez opatery
Zdielať na

Riešenie počas dovolenky. Starší príbuzní nezostanú bez opatery

BRATISLAVA / Určite je správne, ak sa deti alebo vnúčatá starajú o svojich starších príbuzných. V čase dovoleniek však majú zviazané ruky. Pokiaľ sa im o blízkych nemá kto postarať. Súkromná opatrovateľka je síce riešenie, ale pre mnohých drahé.

Odľahčovacia služba. To je riešenie pre tých, ktorí sa starajú o starších príbuzných a v lete sa o nich nemá kto postarať. "Hlavne v letných mesiacoch je zvýšený záujem o túto službu," uviedla konateľka Senior Service Marta Kopka. "Môže sa čerpať 30 dní kalendárneho roka, fyzickej osobe zostane aj príspevok na opatrovanie," uviedla Miroslava Čembová zo ZSS Gerium. 

Služba je akýmsi benefitom

Táto služba je teda akýmsi benefitom, vyplývajúcim zo zákona a opatrovník si má v tom čase oddýchnuť. V zariadeniach pre seniorov sa o vašich blízkych postarajú, aj keď nie ste ich opatrovníkom. "Dohodnete sa o poskytovaní sociálnej služby na dobu, akú chcete. Maximálne 3 až 6 mesiacov," tvrdí Čembová.

Opatrovateľka či niekoľkotýždňový pobyt vašich príbuzných v súkromnom zariadení vás môže vyjsť niekoľko stoviek eur. Verejné zariadenia pre seniorov sú dostupné takmer pre každého dôchodcu. "Úhrada je v našom zariadení za takúto odľahčovaciu službu mesačne za všetky služby od 250 do 270 eur," uviedla Miroslava Čembová. "Počíta sa platba na jeden deň. Záleží to od postihnutia pacienta, čo je od 50 do 65 eur," hovorí Marta Kopka.

Záujem o opatrovanie je väčší v Rakúsku

Kým na Slovensku mnohí radšej dovolenku necestujú, v susednom Rakúsku počas leta seniorov v domovoch pribúda. "...Záujem je väčší v Rakúsku. Tam sú od štátu vytvorené lepšie podmienky pre túto službu," porovnáva situáciu Marta Kopka.

Dovolenku a opatrovateľku si u nás nemôže dovoliť každý. "Tento rok sme zatiaľ nezaznamenali žiadosť o odľahčovaciu službu," uzatvára Miroslava Čembová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články