Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Reklamácia dovolenky. Je potrebné fotiť, fotiť a fotiť
Zdielať na

Reklamácia dovolenky. Je potrebné fotiť, fotiť a fotiť

BRATISLAVA / Studené more a zlé počasie sú poriadni "kaziči" dovolenky. Tieto faktory však neovplyvníte. Ak vám dovolenku pokazí cestovná kancelária, reklamujte. Tu je návod, ako na to...

Skúsenosť s pokazenou dovolenkou má aj Milan Macháček. Rozhodol sa svoju nespokojnosť s dovolenkou riešiť. Okrem iného aj to, že im cestovná kancelária dovolenku skrátila o jeden deň. "Reklamovať sme sa rozhodli meškanie letu, lebo si myslím, že 20-hodinové meškanie je dosť veľa. A chceme tým dosiahnuť náhradu, na ktorú máme zo zákona nárok," hovorí nespokojný dovolenkár Milan Macháček.

Nespokojnosť so službou by ste mali vyjadriť už priamo na mieste. A spísať protokol, ktorý vám delegát podpíše. "Na mieste ja som žiadal aj delegáta, ktorého sme mali, aby nám vystavil nejaké potvrdenie o to, že let mešká. Ma odbil tým, načo," dodáva Macháček.

Nezabudnite pri reklamácia na fotky

Odkázali ich na cestovnú kanceláriu na Slovensku. V takomto prípade máte možnosť poslať písomne najneskôr do 3 mesiacov od návratu z dovolenky reklamáciu. Mali by ste napísať presné číslo zájazdu a vypísať konkrétne veci, na ktoré sa sťažujete. A ak sa dá, priložiť aj fotografie. "Je dneska najjednoduchšie využiť dostupnú techniku a zhotoviť si fotodokumentáciu z toho, o čom chcem podať potom reklamáciu," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Stanislav Macko.

Do reklamácie vpíšte aj konkrétne požiadavky, ako si predstavujete kompenzáciu. Pán Macháček v tom má jasno. Žiada peniaze. Za meškanie, za nedodržanie podmienok, aj za psychickú ujmu. Jeho manželka bola totiž v čase dovolenky tehotná.

Dovolenkári bývajú na súde úspešní

Žiadne zľavy pri ďalšej kúpe zájazdu určite nechce. Cestovka má 30 dní na to, aby sa k reklamácii vyjadrila. "V prípade, že nám nevyhovejú, tak určite sme rozhodnutí postupovať v tejto vecí ďalej súdnou cestou," hovorí Macháček. "80 percent prípadov sú spotrebitelia na súde úspešní. Samozrejme che to mať dostatok dôkazov a trpezlivosti," hovorí právnik Róbert Dobrovodský.

Nedávno súd rozhodoval v prípade cestovky, ktorá deklarovala že hotel sa nachádza 200 metrov od pláže. Fotky zavádzali a dovolenkári dochádzali k moru 800 metrov a cez 4-prúdovú cestu. "V tomto prípade súd znížil cenu zájazdu v rozsahu ubytovania o 70 percent," dodáva Dobrovodský. Jednoznačná rada je fotiť. Čím viac dôkazov budete mať, tým je vaša šanca, že uspejete väčšia. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články