Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dovolenka bez detí. Sebectvo alebo zaslúžená odmena?
Zdielať na

Dovolenka bez detí. Sebectvo alebo zaslúžená odmena?

BRATISLAVA / Čoraz viac Slovákov chodí na dovolenku bez svojich detí. Kým ratolesti sa odložia do tábora alebo hodia na krk babke a dedkovi, rodičia oživujú iskričky manželského života. Názory na takéto oddychovanie sa však rôznia. Kým jedni sú z dovolenky bez detí nadšení, iní tvrdia, že ide o obyčajné sebectvo.

Hotely pre ľudí nad 18 rokov...

Byť aspoň na chvíľu niekde na pláži v absolútnom tichu a bez povinností. Presne po tom tužia rodičia, ktorí majú živé deti. Aj preto sa u nás slušne predávajú zájazdy do hotelov 18+. "V takýchto hoteloch môžu byť ubytovaní len ľudia nad 18 rokov, teda len dospelí. Nie sú tam povolené deti a vlastne ide o hotely, ktoré sú určené na relax a oddych," predstavuje tento typ hotelov pracovníčka cestovnej kancelárie Jana Jochimová.

Sebectvo alebo zaslúžená odmena?

Názory na to, či je pre rodičov dovolenka bez detí zaslúžený oddych alebo či ide naopak o sebectvo sa rôznia. "Dovolenka bez detí je čisté sebectvo. Na čo ich potom vôbec mali, keď ich chcú nechať sedieť doma a užívať si more a pláže bez nich," pýta sa diskutujúca Erika.

"Tak my to tento rok absolvujeme, máme 3 deti a v podstate za 9 rokov spoločného vzťahu sme nikdy neboli sami viac ako 1 deň. Teším sa na pár krásnych dní so svojou polovičkou," kontruje Zuzana. Psychológovia si myslia, že je to dobrý nápad. "Môže to prosúpieť tomu partnerskému životu, medzi manželmi, medzi rodičmi, ktorí vlastne v tom bežnom živote, stereotype, kde sa starajú o deti, chodia do práce, nemajú čas," hovorí psychologička Hana Tichá.

Rado si od detí oddýchol, ale s manželkou smútil

Čerstvú skúsenosť s dovolenkou bez detičiek má Radko. "Bolo to super. Naše deti strašne zavčasu ráno vstávajú, konečne sme sa mohli vyspať," hovorí Radko. Samozrejme mladí rodičia pocítili aj negatívnu stránku. "Bolo nám za nimi smutno, často sme na nich mysleli," dodáva Radko.

Ak sa teda rozhodnete pre dovolenku bez detí, myslite na to, aby počas vašej neprítomnosti boli v známom prostredí, kde sa cítia v bezpečí. Ale, ak ste na seba priveľmi naviazaní, radšej to nerobte, aby ste dva týždne nepreplakali na lehátku pri mori a vaše dieťa pre zmenu u babky...

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy