Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poplašná správa o škodlivosti potravín, ktorá sa šíri internetom, je falošná
Zdielať na

Poplašná správa o škodlivosti potravín, ktorá sa šíri internetom, je falošná

Zdroj: Thinkstockphotos/ilustračné

BRATISLAVA / Poplašná správa o škodlivosti niektorých potravinárskych výrobkov, ktorá sa šíri internetom a má byť varovaním ministerstva hospodárstva, je falošná. Informoval o tom vedúci komunikačného oddelenia ministerstva Michal Dzurjanin.

Dzurjanin dodal, že v správe osoba, ktorá sa označuje za Michalu Borovskú z odboru politiky a regionálneho rozvoja turizmu Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, varuje pred škodlivými látkami v niektorých potravinách.

"Ministerstvo hospodárstva SR sa od predmetnej správy dištancuje, nikdy túto správu nevydalo a nemá s ňou nič spoločné," uviedol Dzurjanin a dodal, že uvedený odbor na ministerstve hospodárstva neexistuje.

Okrem toho oblasť kvality potravín spadá podľa zákona do pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva.

Nebezpečné potraviny

Vo varovnej správe, ktorá sa nachádza aj na sociálnej sieti, sa uvádza, že spotrebitelia sa majú vyhýbať orieškom a arašidom z Brazílie, Číny či Egypta, pistáciám z Iránu či sušenému ovociu z Turecka.

Dôvodom je obsah aftatoxínov, ktoré spôsobujú rakovinu pečene. Oriešky wasabi z Japonska podľa falošnej varovnej správy údajne obsahujú jedovaté látky aditivy, ktoré sú vo väčšine krajín Európskej únie zakázané.

Osoba pod menom Michala Borovská z odboru politiky a regionálneho rozvoja turizmu Ministerstvo hospodárstva SR v správe dokonca uvádza, že sa touto problematikou aktuálne zaoberá.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy