Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Internetom sa šíri nepravdivá správa o odopretí vojenskej služby
Zdielať na

Internetom sa šíri nepravdivá správa o odopretí vojenskej služby

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany zareagovalo na informácie, ktoré sa šíria internetom o tom, že muži od 18 do 55 rokov dostanú na sedemdesiat percent povolávacie rozkazy. Ide o dezinformácie.

Podľa textu, ktorý sa objavil na portáli panobcan.sk a ktorý sa rozšíril cez sociálne siete, "ak muži do 30. januára 2015 neodoprú výkon mimoriadnej služby, hrozí, že budú musieť ísť zabíjať ľudí do vojny". Cituje pritom slová premiéra Roberta Fica, ktorý sa nedávno vyjadril, že na sedemdesiat percent hrozí vojnový konflikt veľkých rozmerov.

Stránka mužov vyzýva, aby na príslušný okresný úrad poslali vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby a odporúča text šíriť ďalej.

Na celú vec zareagovalo ministerstvo obrany. "Rezort obrany sa ostro ohradzuje voči týmto informáciám. Nejde o žiadnu novinku, ktorá by akokoľvek súvisela so situáciou na Ukrajine alebo kdekoľvek vo svete," uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

Len v stave bezpečnosti

Odopretie mimoriadnej služby v stave bezpečnosti je možné už od roku 2005. Podľa zákona môže občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť, odoprieť v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby, ak je v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním.

Slovensko potrebuje nové vrtuľníky a vyhliadlo si americké. Podľa vojenského experta sú pridrahé, pozrite si reportáž:

"Občan môže takéto vyhlásenie podať v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť a v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti. Takéto vyhlásenie sa však nevzťahuje na obdobie krízovej situácie, ako je núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav a vojna," ozrejmila Balleková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy