Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Benzín bude ešte lacnejší, cena ropy je rekordne nízka
Zdielať na

Benzín bude ešte lacnejší, cena ropy je rekordne nízka

BRATISLAVA / Analytici predpokladajú, že už pred Vianocami by sme mohli tankovať o niekoľko centov lacnejšie a ceny ropy môžu klesať aj v ďalších mesiacoch. Ale aj keby bola ropa takmer zadarmo, za menej ako približne jedno euro za liter nám palivo na pumpách nepredajú.

Vývoj cien ropy na svetových trhoch pripomína takmer voľný pád. Minulý týždeň atakovali až 11 ročné minimá. My to môžeme pocítiť už na budúci týždeň. "Do Vianoc je ešte času dosť na to, aby sa ceny pohonných látok mohli zníži," myslí si analytik Natankuj.sk Tomáš Novotný.

Pod 40 dolárov za barel kvalitnej ropy, 20 za ropu nižšej kvality. To sú ceny, ktoré sme na svetových trhoch nevideli od roku 2004. A odhady niektorých analytikov sú ešte odvážnejšie."Pokles cien ropy bude pravdepodobne ešte nejaký čas pokračovať," uviedol komoditný analytik Tomáš Mikulík.

Zlacňovanie pokračuje

"Očakávame, že nízke ceny ropy sa udržia ešte minimálne do polovice budúceho roka," dodal analytik J&T banky Rudolf Vrábel.

Prepisovanie svetových historických tabuliek sa ešte nekončí a nasleduje ďalšie - prepisovanie tých slovenských. Podľa komoditného analytika Tomáša Mikulíka, sme sa dostali k historickým minimám. Na nafte sme ich už prerazili a benzín je otázka dní, kedy to pôjde tiež nižšie.

"Za posledné dva týždne nafta zlacnela v priemere o 5 centov, benzíny o 2 centy na liter. Do konca roka by mohli ešte o niekoľko centov klesnúť," dodáva analytik Natankuj.sk Tomáš Novotný.

Hranica zlacňovania

Ale aj keby sme na trhoch kupovali ropu takmer úplne zadarmo, pod 90 centov za liter sa v prípade benzínu zrejme nikdy nedostaneme. Najväčšiu časť ceny tvoria dane a spotrebná daň je stanovená fixne bez ohľadu na cenu ropy na trhoch - a tona 514 - 597 eur na 1000 l benzínu.

Pri nafte je to približne 368 eur. K tomu sa pripočíta ropa, marže naftárov a pumpárov a ďalšia daň - z pridanej hodnoty. Je preto pravdepodobnejšie odhadovať skôr trend, ako tie ceny a ten trend je klesajúci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy