Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ropné veľmoci zmrazia ťažbu, odrazí sa to aj v našich peňaženkách
Zdielať na

Ropné veľmoci zmrazia ťažbu, odrazí sa to aj v našich peňaženkách

BRATISLAVA / Trh s ropou možno čaká výrazný obrat. Krajiny vyvážajúce túto surovinu si povedali dosť a začínajú stále hlasnejšie hovoriť o zmrazení ťažby. Na tomto kroku sa už dohodlo Rusko so Saudskou Arábiou, Venezuelou a Katarom. Postupne by sa však mali pridať aj ďalší, čoho výsledkom by mohlo byť zvýšenie cien čierneho zlata. To by sme pocítili aj na našich peňaženkách.

Rokovania medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu(OPEC) a Ruskom o zmrazení ťažby ropy na úrovni z januára tohto roka budú pokračovať.

Venezuelský minister ropného priemyslu Eulogio Del Pino uviedol, že ďalšie rozhovory sa uskutočnia s Irakom a Iránom v stredu v Teheráne. Zmraziť produkciu sú ochotné štyri krajiny, a to Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela. Dohoda je však podmienená pripojením sa iných krajín.

Iná situácia

Irán, ktorý je členom OPEC-u, hovorí, že ťažbu v najbližších mesiacoch zvýši, keďže chce opätovne získať trhový podiel, ktorý stratil po rokoch zahraničných sankcií. "Naša situácia je úplne odlišná od tých krajín, ktoré v posledných rokoch produkovali na vysokých úrovniach," povedal pre agentúru Reuters vysokopostavený zdroj oboznámený s uvažovaním Iránu.

Avšak dva neiránske zdroje pre Reuters uviedli, že Teheránu sa pravdepodobne ponúknu špeciálne podmienky. "Irán sa vracia na trh a musí sa mu predložiť špeciálna možnosť," povedal jeden zo zdrojov.

Cena ropy po správe o rokovaní ropných krajín najprv stúpla na úroveň 35,55 USD za barel, ale neskôr zisky okresala a obchodovala sa pod hranicou 34 USD za barel.

Téme sa venuje redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy