Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prieskumné vrty na východe neporušujú zákon, vláda sa občanov nezastane
Zdielať na

Prieskumné vrty na východe neporušujú zákon, vláda sa občanov nezastane

BRATISLAVA / Kauza ťažby ropy na severovýchode Slovenska neutícha. Nespokojní obyvatelia naposledy vlastnými telami ubránili vstup ťažobných mechanizmov do dedín a svoj boj nevzdávajú ani ďalej.

Nespokojní obyvatelia prišli do parlamentu, apelovať na ministerstvo životného prostredia, aby americkej spoločnosti nepredĺžilo povolenie na geologický prieskum, ktoré Američanom končí o niekoľko dní.

Výbor nebol uznášaniaschopný

Cestu do Bratislavy ale vo štvrtok merali zbytočne. Výbor, ktorý mal zasadať v kauze ťažby ropy na severovýchode Slovenska nebol uznášaniaschopný. Chýbal dostatočný počet poslancov.

"Z dôvodu dovolenkového obdobia. Naliehavosť situácie ale nás donútila zvolať mimoriadnu schôdzu výboru," uviedla poslankyňa Anna Zemanová za SaS.

Predĺženie lehoty

Americká spoločnosť, ktorá chce ťažiť ropu na severovýchode Slovenska, má povolenie na prieskum do 31. júla. Spoločnosť chce požiadať ministerstvo životného prostredia, aby im to predĺžilo.

Obyvatelia obcí sú proti a tvrdia, že spoločnosť porušuje zákon. "Vstupujú na naše súkromné pozemky. Zo zákona majú povinnosť sa s nami dohodnúť o vstupe na pozemky. Nikto to nerešpektuje," hovorí Roland Noga, predseda Občianskeho združenia Aropane.

Naposledy vstupu ťažobných mechanizmov americkej spoločnosti do dedín obyvatelia bránili vlastnými telami. Podržal ich aj súd.

Dopad na životné prostredie

Obyvatelia sú nespokojní, že ministerstvo životného prostredia neurobilo žiadny prieskum o tom, aký dopad majú práce, ktoré momentálne prebiehajú v oblasti na zdravie miestnych a na okolité lesy.

Ministerstvo sa striktne riadi geologickým zákonom. "Sme v procese priesku a tam sa dopady na životné prostredie neskúmajú," uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.

O tom, čo sa vlastne deje a má diať v obchiach, kde žijú dlhé roky a chovajú zvieratá, ich nikto neinformuje. "Ani starostovia nevedeli, že to môže končiť nejakými vrtmi. Čo je vlastne geologický prieskum? Projekt geologickej úlohy je tajný. Verejnosť nemá právo vedieť, čo chcú, koľko toho chcú," dodáva predseda občianskeho združenia.

"Ten záber tém je tak veľmi široký, že my nie sme schopní každý prípad individuálne odsledovať. Pokiaľ máme na to kapacitu, sme určite pripravení komunikovať," dodal štátny tajomník ministerstva.

Pozrite si priloženú reportáž:

V prípade predĺženia povolenia na prieskum ložísk ropy a horľavého zemného plynu na severovýchode Slovenska postupovalo ministerstvo životného prostredia podľa platnej legislatívy. Hovorkyňa minsiterstva Petra Stano Maťašovská tak reagovala na vyjadrenia poslankyne NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Anny Zemanovej, ktorá vo štvrtok vyzvala ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, aby zastavil povolenie na prieskum, kým sa neuskutoční posúdenie vplyvov na životné prostredie a kým nebude preverená zákonnosť doterajších rozhodnutí.

"Ministerstvo životného prostredia odmieta politizáciu tohto prípadu. Je pripravené na konštruktívnu odbornú diskusiu," uviedla Stano Maťašovská. Pripomenula, že držiteľ prieskumného územia je povinný zaň platiť štátu, pričom polovica je príjmom Environmentálneho fondu a polovica dotknutých obcí. "V tomto prípade bolo dotknutým obciam vyplatených vyše 1,8 milióna eur," povedala.

Najčítanejšie správy