Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Tatrách sa vyberá vstupné. V minulosti boli aj u nás pokusy
Zdielať na

V Tatrách sa vyberá vstupné. V minulosti boli aj u nás pokusy

TATRY / Pri téme vstupného do Tatier sa nejednému Slovákovi ježia chlpy na rukách. Pravdou však je, že touto témou sa lesníci seriózne zaoberajú podľa zahraničného vzoru. Najväčšiu inšpiráciu v tomto čerpáme od Poliakov, kde sa platí vstupné už približne 25 rokov.

V poľských Tatrách sa výber vstupného do Tatier praktizuje už 25 rokov. Čoraz častejšie sa táto myšlienka sa začína objavovať aj u nás. "Aktuálne je vstupné 5 zlotých teda približne euro. Za deti polovica. Vďaka tomu dokážeme realizovať projekty, na ktoré by sme inak nemali," informuje riaditeľ TPN Szymon Ziobrowski.

​Vstupné sa vyberá na začiatku každej tatranskej doliny na poľskej strane. "Ročne tu máme 3 milióny turistov - to je obrovské číslo. Samozrejme že to množstvo ľúdí neprospieva životnému prostrediu. A z toho poplatku to aspoň čiastočne naprávame," povedal ochranár Ondrzej Maluch.

Teraz nad niečím podobným začínajú uvažovať aj lesníci v slovenských Tatrách. Najvážnejším problémom je práve fakt, že asi polovica TANAPu je v rukách súkromných majiteľov.

"Zaoberali sme sa otázkou vyberania vstupného do NP. Vzhľadom, na to, na naše obmedzené finančné zdroje, sa hľadajú rôzne alternatívy, ako získať finančné prostriedky na údržbu turistickej infraštruktúry na údržbu národného parku," informuje ŠL TANAPu Maroš Petrík. V minulosti boli už aj na Slovensku pokusy o zavedenie vstupného. Neboli úspešné.

"V Rokoch 1992 a 93 sme sa pokúšali vyberať vstupné do NP. Návševník dostal do ruky pohľadnicu, ktorá bola zároveň aj vstupenku a brožúrku s nákresom doliny," dodáva Petrík.

Poliaci pritom tvrdia, že nápad vstupného aj v slovenskej časti Tatier by uvítali. A pozitívne by to podľa nich mohlo vplývať aj na otázku horského poistenia. "Na začiatku by to bol pre turistov asi šok - rovnako to bolo u nás. Na druhej strane u nás nepotrebujete poistenie - zo vstupného sa hradia aj záchranné akcie," dodáva ochranár Pawel Skawinski.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy