Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nemáte peniaze na pohreb? Takto treba postupovať
Zdielať na

Nemáte peniaze na pohreb? Takto treba postupovať

Veľmi ťažké obdobie prežíva pani Mária, ktorú nečakane zastihla správa o smrti jej vnuka. Nemá ho totiž ani za čo pochovať. V snahe získať peniaze na poslednú rozlúčku sa obracia na príbuzných i na úrady. Hoci v niektorých prípadoch pomôže obec alebo mestská časť, o finančný príspevok nemôže žiadať každý.

Keď chýbajú peniaze...

Pani Mária prišla o syna. Vo väzení sa jej obesil vnuk. Staršia pani je bez príjmu, vybavovanie celého pohrebu padlo na ňu ako na jedinú príbuznú. "Osobne sme sa stretli s príbuznou nebohého obvineného.

"Bola informovaná, že v prípade nezáujmu, bude telo pochované na náklady ústavu," potvrdil vedúci sekretariátu riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Napriek tomu, že s vnukom boli celý život problémy, stará mama chce poslednú rozlúčku dôstojnú.

Môže pomôcť aj obec

Ak pozostalý nemá peniaze na to, aby pochoval svojho príbuzného, môže sa obrátiť na obec, ktorá jednotlivé prípady posudzuje. Peniaze nemôže žiadať každý. Musí totiž zdokladovať, že nemá žiaden príjem. Obec potom zabezpečí základné potreby v čo najnižšom rozpočte.

Niektoré obce zabezpečia rakvu, aj obrad v prítomností príbuzných, no nie je to pravidlom. Často telo spopolnia a rozprášia. "Ročne nás to stojí asi okolo 8000 eur," tvrdí hovorkyňa bratislavskej Petržalky Mária Laczová - Grebeňová.

Tým sa to ale nekončí. Každá obec alebo mestská časť, ktorá pohreb zaplatila, neskôr žiada peniaze od pozostalých naspať. "My si sumu za pohrebné nárokujeme v dedičskom konaní," dodala.

Na pohreb prispieva aj štát sumou takmer 80 eur. O peniaze môže požiadať každý, kto žije na Slovensku. Príspevok vypláca Úrad práce.  Príspevok sa vypláca až po pohrebe, po predložení všetkých dokladov o výdavkoch. Je však potrebné žiadosť do poisťovne doručiť najneskôr do roka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články