Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
PARADOX. Mária chce za manželov hrob zaplatiť, no nemôže!
Zdielať na

PARADOX. Mária chce za manželov hrob zaplatiť, no nemôže!

Pani Márii hrozí, že cintorín zruší hrobové miesto jej zosnulého manžela. A to aj napriek tomu, že chce zaplatiť za hrob, kde sú uložené jeho pozostatky.

Hrozí, že miesto zrušia

"Zrušia mi hrob, keď nechcem, aby mi ho zrušili? Neviem, som z toho zúfalá, " sťažuje sa pani Mária. Na miestnom cintoríne chcela zaplatiť poplatok za urnové miesto, lebo už uplynulo 10 rokov, odkedy jej muž zomrel. Peniaze za hrobové miesto od nej na cintoríne nezobrali.

Celý pohreb aj miesto posledného odpočinku v čase totiž vybavoval rodinný známy. Ten sa automaticky stal nájomcom urnového miesta. Odsťahoval sa však do zahraničia a roky o ňom nik nepočul. Keďže nezaplatil, zmluva na hrobové miesto sa končí.

Pani Mária má zviazané ruky. Zo všetkých síl sa snaží zachovať pamiatku svojho manžela. "Nemôže zaplatiť za hrob pretože nie je nájomcom hrobu a hrob ešte nebol po právnej stránke zrušený," tvrdí iaditeľ cintorína Miroslav Hrádek.

V hre sú dve možnosti

V Máriinej situácii prichádzajú do úvahy dve možnosti. Buď nájsť rodinného známeho a previesť na ňu nájomnú zmluvu alebo počkať na zrušenie hrobu. Po zrušení sa o miesto môže opäť uchádzať. Pridelené však môže byť ktorémukoľvek záujemcovi.

V čase, keď cintoríny bojujú s neplatičmi, zákon hovorí, že za hrob nemôže zaplatiť ktokoľvek. Len v prípade, že je uzavretá platná nájomná zmluva. "My ako prenajímateľ nemôžeme k tomuto hrobu prijímať peniaze, pretože by sme zasahovali do práv pôvodného nájomcu," dopĺňa Hrádek. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy