Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Virtuálny život po smrti je morbídny, no technicky reálny
Zdielať na

Virtuálny život po smrti je morbídny, no technicky reálny

Experti na sociálne siete narazili na problém. Čo robiť s kontami, ktoré zostanú po smrti svojich majiteľov? Táto otázka nie je doteraz vyriešená. Ak by ste čakali, že navrhnú nejaké zákony, tak ste vedľa. Experti prišli s naozaj svojráznym riešením - majiteľ konta bude môcť aj po smrti s pozostalými komunikovať.

Prekvapenie, alebo zdesenie

"Môžete posielať zo záhrobia nejaké vianočné pozdravy," hovorí odborník na oblasť IT Ondrej Macko. 

Zorganizovať oslavu svojich narodenín, či párty v deň výročia svojej smrti. Poprípade len tak sa pripomenúť rôznymi vtipnými odkazmi prekvapeným, či skôr vydeseným kamarátom a príbuzným. A nielen pomocou textových správ.  Ako virtuálny zombie budem môcť odosielať aj správy zaznamenané na kameru. A rovnako aj fotografie. Znie to neuveriteľne, ale je to možné.

Špeciálna aplikácia

"Je to troška možno morbídne, ale technicky je to možné," dodal Macko. Nebude to žiadne záhadné médium, ktoré sa s vami spojí. Bude to len špeciálna aplikácia, do ktorej počas života uložíte odkazy podľa vlastnej fantázie, určíte adresátov a dátum, kedy im má byť ktorý odkaz doručený.

"Začnú byť aktívne po vašej smrti," hovorí Macko. Na to ale potrebujete niekoho, kto administrátorovi oznámi vašu smrť. A s tým je trochu problém už dnes, ak chcete napríklad zrušiť konto zosnulého príbuzného. Musíte splniť najmenej 12 rôznych podmienok a dokladov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články