Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Indiana Jones existuje a na konte má unikátne objavy
Zdielať na

Indiana Jones existuje a na konte má unikátne objavy

ĽUBĽANA / Slovinec Ivan Šprajc je ako vystrihnutý z filmov o Indiana Jonesovi. V Mexiku pátra po stratených mestách bájnej mayskej civilizácie a na konte má skutočne unikátne objavy.

Na našej planéte je len málo miest, kam sa ešte človek nedostal alebo ktoré nezmapovali satelity. Predsa sa ale nájdu.

Práve po nich pátra slovinský archeológ Ivan Šprajc - skutočný Indiana Jones, ktorý sa snaží zachovať odkaz legendárnych objaviteľov.

Na hlave má slamený klobúk, na nohách vysoké topánky a v ruke drží mačetu. Sú dni, kedy má svojej práce plné zuby. "Niekoľkokrát som si povedal, že toto je moja posledná sezóna, pretože je to veľmi náročné," cituje Šprajca The Guardian.

Stojí to za námahu

Zrazu ale pred sebou zbadá obrovskú kamennú tvár a jeho úzkosť sa rozplynie. "Je to úžasná odmena, keď niečo nové nájdete," priznáva. 

Otvorené kamenné ústa ho pozývajú dnu. Práve tu bol voľakedy vchod do mayského mesta.

Šprajc vedel, čo sa mu podarilo. Objavil bájne mesto Lagunita, píše CNN

Po stratených mestách pátra už roky. Môže za to vojna v Juhoslávii v roku 1991. Práve pre vojnu si musel predlžiť expedíciu v Mexiku a jeho vášeň trvá dodnes

Väčšinu čas trávi v mexickej džungli. Najmú teda medzi marcom a júnom, kedy je  v oblasti obdobie sucha. Nebezpečenstvo na neho číha na každom kroku. "Dvakrát sme narazili na jaguára, raz od nás bola puma len niekoľko metrov," spomína. "Nebezpečnejšie sú ale jedovaté hady či hmyz, ktorí prenášajú Chagasovu chorobu alebo leishmaniózu," vysvetlil pre The Guardian.

Radšej staré techniky

Rád spomína na svoje prvé objavy. Bez nich by sa nemohol vypracovať na jedného z najslávnejších objaviteľov súčasnosti.

So svojím tímom začínal pri hraniciach s Belize. Najradšej pracuje v tesnom kontakte s miestnym obyvateľstvom a čo najviac v teréne. Využíva ale aj satelitné snímky a moderné mapovanie. Nie vždy sa ale na to dá spoľahnúť.

"Keď sme prvý rok používali satelitné snímkovanie, dva alebo trikrát sme sa vydali na dlhú cestu k niečomu, čo vyzeralo ako pyramída, ale nakoniec to bol obyčajný kopec," spomína Šprajc.

Každý objav je pre neho odmenou za náročné výlety. "Je to pre mňa víťazstvo. Najmä vtedy, keď je za objavom dlhé snaženie. Niekedy sme sa k danej lokalite museli presekávať aj tri týždne. Netušili sme pritom, čo nájdeme. Keby to ale bolo jednoduché, spravil by to už niekto pred nami," hovorí.

Stratené mestá

Od roku 1996 so svojím tímom objavil už osemdesiat mayských miest ukrytých hlboko v mexickej džungli. Tie sú zahalené hustým porastom, a tak ľahko uniknú pozornosti. "Je veľmi ťažké sa tam dostať. Je to biosféra, chránená prírodná oblasť, ktorá od pádu mayskej civilizácie nikdy nebola husto osídlená," vysvetľuje.

Tento rok už so svojím tímom objavil Lagunitu a Tamchén. Minulý rok zas Chactún. Všetky pochádzajú z ôsmeho storočia.

Šprajc vďaka svojim objavom prišiel s teóriou o zániku mayskej civilizácie. "Nikto presne nevie, čo sa stalo. Bola to evidentne kombinácia sucha, klimatických zmien, sucha a preľudnenia," dodáva.

Pozrite si reportáž priamo z Mexika:

Zdielať na