Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cez Facebook sa predávajú zbrane teroristom, upozornil The New York Times
Zdielať na

Cez Facebook sa predávajú zbrane teroristom, upozornil The New York Times

Zdroj: nytimes

LONDÝN / Cez sociálnu sieť facebook sa predávajú zbrane, ktoré sa dostávajú aj k teroristom. Facebook ale tvrdí, že sa takéto stránky snaží vyhľadávať a rušiť ich. Podľa britského denníka The Times ide o obchod, v ktorom sa angažujú skupiny zaoberajúce sa tajným predajom zbraní. Medzi ponukou figurovali granátomety aj prenosné protilietadlové zbrane vyrobené v Európe, Rusku a v USA.

Server Small Arms Survey napísal, že sa zbraňami obchodujú hlavne milície pôsobiace v Líbyi. V ponuke sa našla napríklad útočná puška vyrobená v Bulharsku, ktorú v roku 2006 kúpila armáda Spojených arabských emirátov a teraz je ponúkaná na predaj v severnej Afrike.

Small Arms Survey tvrdí, že niektoré zbrane pochádzajú z éry studenej vojny, predovšetkým potom z bývalého sovietskeho bloku a balkánskych krajín.

Veľké peniaze

Berlínsky odborník Nizar Sari al-Din serveru Middle East Eye povedal, že pre milície bojujúce v Líbyi je predaj zbraní ich hlavnou podnikateľskou činnosťou. "Pašovanie začalo počas revolúcie v roku 2011 a ja si myslím, že mnohé milície v tom začali podnikať. Zarábajú tým veľa peňazí," povedal al-Din.

Podľa neho pochádza väčšina z ponúkaných zbraní z obdobia pred rokom 1992. Tým, ktorí majú peniaze, sa ponúkajú tiež moderné systémy, napríklad aj protitanková riadená strela MILAN.

Výzva Facebooku

Denník The New York Times tento týždeň upozornil, že na Facebooku pribúda adries, na ktorých sa na predaj ponúkajú práve zbrane. Denník poskytol spoločnosti Facebook informácie o siedmich skupinách a firma stránky šiestich z nich zrušila. Podľa informácií britského denníka The Times predajcovia vyjednávajú s kupcami telefonicky alebo cez súkromné ​​e-maily.

"Koordinácia súkromného predaja zbraní odporuje štandardu Facebooku, stránky s týmto obsahom vyraďujeme, akonáhle na ne prídeme. Vyzývame ľudí, aby upozorňovali na podobné stránky, aby naši odborníci mohli obsah rýchlo preveriť," uviedli správci Facebooku.

Súvisiace články