Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Terorista Salah Abdeslam bol tri týždne v Nitre, v rodine má Slovenku
Zdielať na

Terorista Salah Abdeslam bol tri týždne v Nitre, v rodine má Slovenku

NITRA / Parížsky atentátnik Salah Abdeslam sa mal vlani zdržiavať na Slovensku. Podľa servera aktuality.sk, ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje z prostredia ministerstva vnútra, mal stráviť tri týždne v Nitre.

Jeden zo strojcov teroristických útokov v Paríži Salah Abdeslam mal minulý rok stráviť tri týždne na Slovensku, píše server aktuality.sk. Na našom území bol ešte v lete pred atentátmi. Ubytovaný mal byť v jednom z nitrianskych penziónov.

V rodine má Slovenku

Informácia o tom, že hľadaný terorista sa mal zdržiavať na našom území, prišla od zahraničných tajných služieb. Abdeslamovým kontaktom na Slovensku mal byť jeho príbuzný z Iraku, pôvodom z Mosulu. Ten sa oženil so Slovenkou.

Práve na jeho pozvanie mohol Abdeslam prísť na Slovensko, domnievali sa podľa serveru aktuality.sk vtedy zahraničné tajné služby.

V hľadáčiku ho mali aj slovenskí policajti, ktorí ho hľadali počas veľkého nočného záťahu v novembri minulého roka. Domové prehliadky robili v Nitre a okolí, no neúspešne.

Nevyjadrili sa

Ministerstvo vnútra informáciu o Salahovi Abdeslamovi a jeho pobyte na Slovensku oficiálne nekomentovalo.

"Už po útokoch na Charlie Hebdo, ale aj po parížskych útokoch slovenská polícia spolupracovala so svojimi partnerskými organizáciami v zahraničí a preverovala všetky stopy, ktoré by pomohli rozpliesť sieť, na základe ktorej boli tieto teroristické útoky uskutočnené," reagoval hovorca rezortu Ivan Netík.

Dodal, že všetky informácie, ktoré z bezpečnostných zložiek dostali, preverili. "K ich obsahu ani k osobám, ktoré sa preverovali, sa z taktických a bezpečnostných dôvodov vyjadrovať nebudeme," uzavrel.

Informácie chodia

K raziám, ktoré polícia vykonala minulý rok v novembri, sa nevyjadril ani minister Robert Kaliňák.

"Našich reakcií a policajných opatrení, ktoré robíme priamo na Slovensku de facto nepretržite, je násobne viac, pretože informácie chodia. Prichádzajú poverenia, prichádzajú konštrukcie, siete, kontakty, logistické aj personálne preverovania," vysvetlil minister. Dodal, že medzinárodná teroristická sieť je rozsiahla.

"Niekto dodával zbrane, niekto poskytoval úkryt, stravu, peniaze. Tí sa nachádzajú roztrúsení po krajinách Únie presne tadiaľ, kadiaľ smerovali migračné trasy," tvrdil v tom čase Kaliňák.

Pozrite si reportáž:

Analýzu rizík odvysielajú Noviny TV JOJ o 17.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy