Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Abdeslam sa skrýval v suteréne, reportér CNN sa tam pozrel
Zdielať na

Abdeslam sa skrýval v suteréne, reportér CNN sa tam pozrel

BRUSEL / Salah Abdeslam, podozrivý z novembrových teroristických útokov v Paríži, odmieta spolupracovať s vyšetrovateľmi. Niekdajší najhľadanejší muž Európy využíva svoje "právo mlčať" a čaká na vydanie z Belgicka do Francúzska. Televízii CNN sa podarilo dostať priamo do bytu, kde sa niekoľko týždňov ukrýval.

Strmé schody vedú do suterénu. Za bielymi dverami sa nachádza malá miestnosť. Nie je v nej takmer žiadny nábytok, iba pár stoličiek. Všade sú porozhadzované kusy oblečenia, deky, krabice z pizze a donášky rýchleho občerstvenia.

Na chodbe zostala krv a rozbité sklo z razie z minulého piatka, kedy policajné zložky Salaha Abdeslama po 4 mesiacoch dolapili.

Francúzi žiadajú jeho vydanie

Abdeslam sa podľa doterajšieho vyšetrovania podieľal 13. novembra minulého roka na útokoch v Paríži, kde prišlo o život 130 ľudí a bol tiež v kontakte s členmi teroristickej bunky, ktorá udrela v utorok v Bruseli.

Francúzsko naďalej žiada jeho vydanie. Pred súd sa postaví najbližšie 7. apríla. "V Bruseli je malá, ale nie zanedbateľná skupina, ktorá sympatizuje s radikálmi z Islamského štátu. Títo ľudia vedia teroristom ponúknuť určitý druh služby," hovorí analytik Paul Cruickshank.

Niekto to "zbabral"

Podľa belgického ministra vnútra, to niekto v jeho policajnom rezorte "zbrabral". "Bol nedbanlivý a nedostatočne aktívny," uviedol Jan Jambon. Spoločne s ministrom spravodlivosti ponúkol svoju rezignáciu. Premiér Charles Michel ju odmietol prijať.

Reportér CNN sa dostal do miestnosti, kde sa Salah Abdeslam ukrýval, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy