Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Teroristov spoznal taxikár, jedna bomba sa do auta nezmestila
Zdielať na

Teroristov spoznal taxikár, jedna bomba sa do auta nezmestila

BRUSEL / Belgickým policajtom sa prihlásil taxikár, ktorý teroristov nabral na bruselskom predmestí Schaerbeek a doviezol ich na letisko. Džihádistov spoznal na snímkach z letiskových bezpečnostných kamier. Informoval o tom belgický denník HLN.

"Ponúkol som im pomoc s batožinou, ale upozornili ma, aby som sa ich vôbec nedotýkal," vypovedal podľa belgického denníka HLN vodič bruselského taxíka.

Plánoval ďalšie útoky

O bratoch El Bakraouiových sa vyšetrovatelia zmieňovali už minulý týždeň, potom čo im pri razii v jednom z bruselských bytov utiekla dvojica podozrivých. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o nich.

Záťah minulý týždeň predchádzal piatkovému dolapeniu Salaha Abdeslama, posledného žijúceho páchateľa teroristických útokov v Paríži z vlaňajšieho novembra.  Abdeslam napojený na Islamský štát vyšetrovateľom priznal, že v Bruseli plánoval ďalšie útoky.

Bombu nechali doma

Bomba bola veľmi veľká. Jedna z batožín, ktorú chceli bratia Bakraouiovi v pondelok odviezť so sebou na letisko, bola podľa taxikára, ktorého si najali taká veľká, že sa ani nevošla do kufra auta. Podozriví ju preto radšej nechali doma, doplnil denník Derniere Heure. Zrejme išlo o ďalšiu nálož.

Potom, čo muži vystúpili z auta si podľa starostu bruselského predmestia Zaventem vzali košíky na batožinu a naložili na ne kufre plné trhavín. Tie odviezli cez odletovú halu až k terminálom, kde sa odpálili počas kontroly. Odpaľovacie zariadenia mali schované v rukaviciach.

Trojdňový štátny smútok

Tretí páchateľ útokov na letisku, ktorého identita nie je známa, je stále na úteku. Pri utorkových teroristických útokoch na bruselskom letisku a v metre zomrelo najmenej 34 ľudí a viac 250 ďalších utrpelo zranenia. Belgicko v stredu kvôli útokom začala trojdňový štátny smútok.

Pozrite si autentický záznam z utorkových útokov v Bruseli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy