Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Idete na dovolenku? Nezabudnite na poistenie
Zdielať na

Idete na dovolenku? Nezabudnite na poistenie

BRATISLAVA / Každý si chce užiť dovolenku v pokoji a zdraví. Ale niekedy sa jednoducho stane, že si nečakane zlomíte nohu, či ruku alebo vás začnú bolieť zuby, aj keď ste s nimi posledných päť rokov nemali žiadny problém. Na toto všetko je dobré myslieť a poistiť sa. Medzi poisťovňami je však tiež rozdiel. Kým jedna poisťovňa niektoré úrazy bez problémov zaplatí, v druhej s tým už môžete mať problém.

Banálne problémy? Niektoré vás vyjdu draho...

Niektoré zdravotné problémy, ktoré sa zdajú byť na prvý pohľad banálne, vás v zahraničí môžu vyjsť poriadne draho. Niekedy aj viac, ako ste zaplatili za celú dovolenku.

V Chorvátsku vás napríklad zápal zubu vyjde na 60 eur, v Turecku na 155, v Egypte až 174 eur. Oveľa drahšie sú už tráviace ťažkosti. V Turecku za ne môžete zaplatiť aj 560 eur. Zlomená noha sa už pohybuje okolo tisíc eur.

Krajina/problém Tráviace problémy Zlomená noha
Chorvátsko 278 € 1 002 €
Turecko 559 € 1 001 €
Bulharsko 106 € 1 003 €
Egypt 169 € 920 €

Zdroj: noviny.sk

Majte finančnú rezervu

Aj keď poistenie máte, neznamená to, že v miestnej nemocnici nebude platiť vôbec nič. Zdravotnícke zaradenia, ktoré nemajú skúsenosť s vašou poisťovňou, môžu od vás žiadať hotovosť. "Odporúčame, aby cestovatelia mali pri sebe drobnú hotovosť, drobnú tým myslíme 100 - 200 eur na ošetrenie alebo úhradu za lieky," uviedla Eva Jacková zo Slovenskej asociácie poisťovní.

Tie vám po návrate domov poisťovňa preplatí. Pri porovnávaní ponúk jednotlivých poisťovní si všímajte výšku prípadnej náhrady. Pri tzv. liečebnom poistení je limit v každej poisťovni vysoký. Pokryť by tak mal všetky náklady.

Pri poistení batožiny, zodpovednosti za škodu alebo doplnkovej asistencii už môžete sumy porovnávať. "Môže byť krytý dajme tomu do úrovne 100 000 eur a môže byť krytá pri istom poistnom balíku až do výšky 150 000 €," uviedol Vlado Cvik, špecialista na poistenie.

Poranila si chrbticu, bola dobre poistená...

Mirka si na dovolenke v Slovinsku pri adrenalínovom zdolávaní rieky poranila chrbticu. Pre tento prípad sa našťastie poistila a tak celý pobyt v nemocnici zvládla bez finančnej ujmy. "Som nič nezaplatila. Ani za tú operáciu, ani za transport helikoptérou ani transport na Slovensko," hovorí Mirka.

Pozor na rizikové športy

Adrenalínové športy do klasického poistenia liečebných nákladov nespadajú. Každá poisťovňa má iný zoznam rizikových športov. Tie buď vylučuje z poistenia alebo si za ne priplatíte o 100% viac. "Jedna poisťovňa môže považovať takú jazdu na banáne alebo vodné lyžovanie bungee jumping za rizikový šport, druhá poisťovňa to môže vnímať ako bežný dovolenkový rekreačný šport," dodáva Cvik.

Pozor by ste si mali dať aj vtedy, keď riešite poistenie cez cestovnú kanceláriu. Pod pojmom komplexné totiž nemusí byť zahrnuté všetko, čo si vy myslíte, že by malo byť. "Veľmi často sa zabúda na poistenie zodpovednosti za škodu," dodala Jacková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články