Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odškodnia slovenských turistov? Čakajú ich problémy...
Zdielať na

Odškodnia slovenských turistov? Čakajú ich problémy...

BRATISLAVA / Všetci Slováci, ktorých pred pár dňami britské bezpečnostné úrady zadržali pre podozrenie z teroristického činu, sú už doma. Nič sa nepreukázalo. Prišli o peniaze a v budúcnosti ešte môžu mať problémy vycestovať. Zisťovali sme, aké šance majú na odškodné.

Neveľká šanca na odškodnenie

"Budeme určite žiadať náhradu škôd, komplet... Toto doriešiť, aby to bolo vyčistené... Nikomu sme nič neurobili, len sme mali smolu," hovoria cestujúci Slováci, ktorí miesto cesty do Las Vegas a spoznávania Ameriky teraz sedia doma. Bez dovolenky, bez peňazí a s možnými problémami v budúcnosti.

Doma sú už aj obvinený Púchovčan spolu s manželkou. Aj oni sa chystajú žiadať odškodné. Každý z deviatich zadržaných Slovákov prišiel o viac než 2,5 tisíca eur. Cestovná kancelária im ich nevráti, keďže incident nespôsobila. "Pracujeme na tom, aby sme zrušili čo najviac rezervácií. Všetko, čo sa nám vráti, do posledného centa klientom vrátime," komentoval jej hovorca Jozef Zelizňák.

Problémy s cestovaním v budúcnosti

Nebude to však ani zďaleka suma, ktorú Slováci zaplatili. Zvyšok peňazí dokonca ani nemôžu vymáhať od poisťovne, pretože bežné cestovné poistenie takúto situáciu nezahŕňa. A podobné poistenie na Slovensku ani neexistuje. Škodu teda môžu vymáhať od britských úradov.

"Toto si musia občania Slovenska riešiť individuálne prostredníctvom právnych zástupcov," informoval hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. Rezort to spraviť za nich nemôže, iba im poradiť. No po doterajších skúsenostiach s britskými úradmi je jasné, že šance na odškodné nie sú veľké. Ohrozené však môžu byť aj ich ďalšie dovolenky!

Nachádzajú sa totiž v registri osôb zadržaných v súvislosti z podozrenia teroristického činu. Ak by teda chceli vycestovať do USA, nemusia dostať zelenú. Kvôli bezpečnostnému registru. A aj mimo USA môžu byť zadržiavaní a preverovaní ako podozriví. Závisí to od britských úradov...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy