Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovák podozrivý z terorizmu. Lietadlo mohlo vybuchnúť
Zdielať na

Slovák podozrivý z terorizmu. Lietadlo mohlo vybuchnúť

LONDÝN / Chcel dostať zakázaný predmet na palubu dopravného lietadla. To sú zistenia britských policajtov v prípade zadržania Slovákov na londýnskom medzinárodnom letisku. Polícia ich prepustila, neskôr sudca na slobodu podmienečne pustil aj muža z Púchova. No obvinili ho a zaujímajú sa o neho anglickí detektívi...

Lietadlo by mohlo vybuchnúť

"Môže to rozbiť okno, poškodiť plášť lietadla, prípadne niektoré dôležité súčiastky v lietadle." Takto sa vyjadril odborník na výbušniny Ján Appel k rozbuške, ktorú mohol mať Slovák pri sebe pri lete do Las Vegas. Ak by naozaj išlo o reálnu rozbušku, nevylúčil, že let mohol byť vážne ohrozený a prípadný terorista mohol aktivovať rozbušku napríklad mobilom a spôsobiť zrútenie lietadla.

"U nás sú veľmi striktné kontroly, hlavne, keď ideme cez rotngen a čokoľvek zapípa, tak to odkladáme dole... Aj nejaký opasok s kovovou brošňou, dokonca lodičky," popisuje profesionálne skúsenosti s bezpečnostnými kontrolami letuška Romana. Tiež jej nie je jasné, ako je možné, že jeden zo skupiny Slovákov sa pred takúto kontrolu dostal s predmetom pripomínajúcim súčasť výbušniny.

Vylúčili úmyselné podstrčenie?

Anglická polícia už Slováka obvinila zo závažného trestného činu. Briti už zrejme zistili, akým spôsobom sa predmet dostal na ich územie, kto ho tam priniesol, či prečo nebol predmet zaistený na viedenskom letisku vo Schwechate. Rovnako tak zrejme vylúčili, že by predmet Slovákovi niekto podstrčil úmyselne napríklad v spánku.

V prostredí expertov z tajných služieb sa už teraz ozývajú hlasy, že incident so Slovákom s rozbuškou vo vrecku nepredstavuje pre špičkových tajných agentov centrum širšej pozornosti. Kuloárne informácie znásobuje fakt, že britský súd zadržaného Slováka nezobral do vyšetrovacej väzby, ale podmienečne prepustil. Napriek tomu už britskí policajti požiadali našich o pomoc a podrobný profil obvineného Púchovčana. Viac čítajte TU!

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy