Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci podozriví z terorizmu: Ženu prepustili, muž pred súdom
Zdielať na

Slováci podozriví z terorizmu: Ženu prepustili, muž pred súdom

LONDÝN / Skupina Slovákov zažila peklo na londýnskom letisku Heathrow. Tamojšie bezpečnostné zložky totiž pri kontrole našli u jedného z nich predmet, ktorý pripomínal rozbušku. Situáciou sa stále zaoberá slovenská diplomacia. Podľa najnovších informácií, ženu prepustili a muža čaká súd.

Dovolenka sa zmenila na nočnú moru

V stredu odletela skupina Slovákov z Viedne do Londýna, kde mali prestúpiť na lietadlo smerujúce do Las Vegas. Pri osobnej kontrole vraj tamojšia polícia objavila u približne 40-ročného muža z Púchova bližšie nešpecifikovanú výbušninu. "Na toaletu nás pustili až po štyroch hodinách," vraví jedna z cestujúcich. 

Istý pár mal v lietadle sedieť hneď vedľa podozrivého muža. Pre britské úrady sa stal preto terčom. Manželov, ktorí chceli spoznávať Spojené štáty a Kanadu, zadržiavala britská polícia jedenásť hodín.

Aj zvyšní pasažieri zo Slovenska museli približne do polnoci zostať na letisku. Potom ich previezli do hotela. V tej chvíli už vedeli, že za veľkú mláku nepôjdu. Krátko popoludní ich autobus z viedenského Schwechatu priviezol do Bratislavy.

Podozreniu z terorizmu sa nevyhla ani skupina Čechov, ktorí boli klientmi rovnakej cestovnej kancelárie. "Česi si už hľadali miesto v lietadle, vytiahli ich von, ale potom ich pustili," dodáva ďalší z cestujúcich.

Dvoch Slovákov naďalej zadržiavajú

Podľa ministerstva zahraničných vecí zadržali britské úrady pôvodne štyroch Slovákov. Dvaja sú naďalej zadržiavaní a vyšetrovaní. Zadržaný muž a jeho manželka sú podľa rezortu diplomacie v poriadku. Ministerstvo nadviazalo kontakt s vyšetrovateľmi. V pohotovosti je aj agentúra, ktorá zájazd do Ameriky sprostredkovala.

Slováci, ktorým britské úrady zabránili letieť do USA, však majú ťažké srdce na našu diplomaciu i cestovnú kanceláriu. To, že cestovali na rovnakom zozname ako podozrivý muž, z nich urobilo pre leteckú spoločnosť nežiadúce osoby.

Tému sleduje štáb KRIMI, viac informácií o 19:00.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy