Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Letisková lúpež. Ukradli diamanty v hodnote viac ako 37 miliónov eur!
Zdielať na

Letisková lúpež. Ukradli diamanty v hodnote viac ako 37 miliónov eur!

BRUSEL / Zlodeji v policajných uniformách ukradli v pondelok večer na bruselskom letisku veľkú zásielku diamantov vo chvíli, kedy sa drahokamy nakladali do lietadla. Oznámila to v utorok bruselská prokuratúra. Podľa miestneho združenie obchodníkov s diamantami ide o jednu z najväčších lúpeží týchto drahých kameňov.

Zatiaľ nie je jasné, akú veľkú hodnotu ukradnuté diamanty majú. Belgická televízia VRT najskôr tvrdila, že šlo o drahokamy za takmer 350 miliónov eur. Momentálne sa hovorí o čiastke viac ako 37 miliónov eur.

Prokuratúra túto sumu nepotvrdila, ale oznámila, že bolo ukradnutých 120 balíčkov s diamantmi. Podľa Antverpského svetového strediska diamantov (AWDC) sa jednalo o neobrúsené diamanty.

Prezlečení za policajtov

Krátko pred ôsmou hodinou večer lupiči prezlečení za policajtov vystrihli dieru v plote okolo letiska a prišli na dvoch autách k dodávke bezpečnostnej služby Brink´s, ktorá prepravovala diamanty k švajčiarskemu dopravnému lietadlu na linke do Zürichu.

Lupiči ozbrojení automatickými zbraňami prinútili členov bezpečnostnej služby, aby dodávku otvorili. "Tí muži boli ozbrojení a maskovaní. Nepadli výstrely a nikto nebol zranený," uviedla hovorkyňa bruselskej prokuratúry. Podľa nej išlo o profesionálmi dobre pripravenú akciu.

Prepadnutie trvalo asi desať minút. Obe autá zlodejov (dodávka značky Mercedes a osobné auto Audi) boli vybavené policajnými majákmi. Dodávka bola neskôr nájdená zapálená neďaleko letiska.

Odhaduje sa, že ide o diamanty za 50 miliónov dolárov (viac ako 37 miliónov eur). Uviedla to hovorkyňa AWDC Caroline De Wolfová. Stredisko zastupuje obchodníkov a brusičov diamantov v neďalekých Antverpách, ktoré sú svetovým centrom obchodu s týmito drahými kameňmi.

Gigantická suma


"Hovoríme teda zjavne o gigantickej sume," uviedla DE Wolfová. "Ide predovšetkým o nebrúsené diamanty z Antverp smerujúce do Zürichu," dodala. Podľa nej ide o jednu z najväčších lúpeží diamantov vôbec.

De Wolfová uviedla, že cenné zásielky z Antverp do zahraničia sa prepravujú každý deň. Podľa nej je ale znepokojujúce, že sa lupiči tak ľahko mohli dostať na letiskovú plochu. Vyjadrila taktiež obavu, že by incident mohol oslabiť pozíciu Antverp ako strediska obchodu s diamantami.

Boli poplašné zariadenia na správnom mieste?

Agentúra AP cituje britského bezpečnostného experta Phillipa Bauma, podľa ktorého je znepokojujúce hlavne to, že po prelomení plotu nenastala okamžitá reakcia. To vyvoláva otázky, či boli poplašné zariadenia umiestnené na správnych miestach. "Je naozaj veľmi znepokojujúce, že niekto má čas vojsť s dvomi autami na letisko, kradnúť a odísť bez toho, aby bol niekto zadržaný," dodal.

Práve pred desiatimi rokmi došlo v Antverpách k jednej z najväčších lúpeží v histórii. Zldoeji vtedy ukradli z trezorov AWDC drahé kamene a zlato asi za 100 miliónov dolárov. Po tejto lúpeži bola v Antverpách bezepečnostné opatrenia posilnené. V "diamantove štvrti" v centre mesta hliadkujú policajti a desiatky bezpečnostných kamier 24 hodín denne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy