Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Raketa Falcon 9 sa počas návratu na Zem poškodila
Zdielať na

Raketa Falcon 9 sa počas návratu na Zem poškodila

VANDENBERG / Návrat prvého stupňa nosnej rakety Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX na Zemi bol neúspešný. Krátko po štarte z kalifornskej základne Vandenberg síce dosadol na určenú plošinu v Tichom oceáne, ale pristátie bolo také tvrdé, že sa zjavne poškodil. SpaceX o tom informovala na Twitteri.

Prvý stupeň sa na plošinu na hladine mora trafil, ale vyzerá to na tvrdé pristátie, uviedla firma. Primárna úloha tak vraj naďalej zostáva len na papieri a SpaceX na vôbec prvý úspešný manéver svojho druhu naďalej čaká. Išlo pritom o štvrtý pokus o bezproblémový návrat prvého stupňa rakety na morskú plošinu.

Zmena klímy

Raketa vyniesla do vesmíru satelit Jason 3 amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Družica bola úspešne navedená na obežnú dráhu, odkiaľ má sledovať zmeny klímy na základe merania hladín oceánov.

Firma SpaceX už v decembri slávila úspech, keď prvý stupeň jej raketového nosiča pristál neďaleko miesta štartu. Úspešné dosadnutie na plošine v Tichom oceáne by však bolo premiérou.

Spolupráca s NASA

Spoločnosť si od zachovania prvého stupňa raketového nosiča sľubuje jeho opätovné využitie pri ďalších štartoch, čo podľa odborníkov prinesie značnú finančnú úsporu. SpaceX navyše očakáva, že vďaka úspechu s kozmickými experimentmi rozšíri spoluprácu s NASA, ktorá si lety do kozmu objednáva.

Pozrite si video:

Súvisiace články