Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prehnaná paranoja? Nie, na internete nie je nič tajné
Zdielať na

Prehnaná paranoja? Nie, na internete nie je nič tajné

BRATISLAVA / Všetko, čo poviete môže byť použité proti vám. Takéto odporúčanie už neplatí len pri potýčkach so zákonom ale najmä pri akejkoľvek elektronickej komunikácii. Málokomu totiž napadne, že správy a emaily, možno aj tie vaše, niekto sleduje a tieto informácie uskladňuje po dobu niekoľkých rokov či dokonca desaťročí.

Všetko je pod drobnohľadom

"Väčšina informácií, ktoré dostávame prechádzajú cez americké servere. Americká legislatíva dáva plné právo zisťovať akékoľvek informácie, ktoré si cudzinci vyhľadávajú cez ich domáce servere. Lenže cudzinci, to sme aj my, až 96% planéty," hovorí Mikko Hypponen, legenda v oblasti bezpečnosti.

To znamená, že čokoľvek, čo zdieľate na stránkach s americkým pôvodom, ako sú aj niektoré sociálne siete, vlastne prezrádzate aj americkej vláde. "Tí bežní ľudia síce nie sú zaujímavými objektami, ale treba si uvedomiť, že ak o nás niekto zisťuje informácie celé desaťročia, vieme s istotou povedať, že nebudú zneužité a budú v bezpečí aj o dvadsať rokov, napríklad pri novej vláde?" pýta sa Hypponen.

Aká je teda podľa vás najbezpečnejšia forma komunikácie? Nikomu a ničomu neveria už dokonca ani starší ľudia. "Ja som elektrotechnický inžinier. Nie je bezpečné ani šifrovanie ani nič. Všetko sa dá rozlúštiť," hovorí Bratislavčan.

Najbezpečnejšia je osobná komunikácia

V bezpečí a v tajnosti nemusí ostať ani obsah SMSiek. "Tie smsky môže sledovať aj veľký brat, pretože tie SMS idú cez infraštruktúru, môžu sa dostať do rúk telekomunikačným operátorom, vládam atď," tvrdí expert na IT Andrej Struhár.

Staré dobré - ostane to len medzi štyrmi očami je v konečnom dôsledku stále najbezpečnejšie, i keď ani zďaleka nie stopercentne. "V dnešnej dobe treba asi byť ticho a nič nehovoriť," myslí si Struhár.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články