Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špeciálny oblek. Žraloci vás v ňom neuvidia
Zdielať na

Špeciálny oblek. Žraloci vás v ňom neuvidia

Canberra - Bojíte sa žralokov? Pri chorvátskych plážach ich tak ľahko nestretnete, ale ak vycestujete ďalej... V takej Austrálii nie sú útoky žralokov ničím výnimočným. Aj preto sa austrálski vedci pustili do práce a prišli s úplne novým spôsobom ochrany plavcov.

Žraloci sú farboslepí

"Najdôležitejším zmyslom, ktorý žraloky používajú krátko pred útokom je zrak," tvrdia austrálski vedci. Vyvinuli preto dva nové typy oblečenia. V prvom z nich žralok údajne plavcov vôbec neuvidí, v druhom ho síce uvidí, ale nebude ho považovať za chutné predjedlo.

Vedci totiž prišli na to, že žraloky sú farboslepé a všetko vidia iba v odtieňoch šedej farby. "Najčastejšou otázkou, ktorú dostávam je: ktorú farbu majú žraloky najradšej? Nechcem vyzerať ako tuleň," hovorí šéf projektu Hasmish Jolly.

Väčšia šanca je udusenie hot dogom

Autori nových anti žraločích oblekov sa hneď na začiatku poistili a nezaručujú ich stopercentnú účinnosť. Obleky majú iba zvýšiť pocit bezpečia a ani s nimi sa neodporúča dať si rande so skupinou hravých hladných žralokov.

Každopádne podľa odborníkov je šanca, že človeka zabije žralok menšia než to, že ho zabije pes, mravce, tornádo, alebo sa udusí obyčajným hot dogom.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články