Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Minulosť sa dá vymazať. Stačí poslať žiadosť
Zdielať na

Minulosť sa dá vymazať. Stačí poslať žiadosť

Zdroj: SITA

NEW YORK / Americká spoločnostť Google spustila internetový formulár, prostredníctvom ktorého môžu Európania žiadať odstránenie údajov z výsledkov vyhľadávania. Firma reaguje na nedávne rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie. Podľa neho môžu ľudia od prevádzkovateľov vyhľadávačov požadovať, aby sa vo výsledkoch nezobrazoval obsah, ktorý považujú za nežiaduci. Správu priniesol Financial Times.

Význam jednotlivca

Európsky Súdny dvor pred dvoma týždňami priznal právo istému Španielovi byť zabudnutý vo výsledkoch populérneho vyhľadávača Google. Prevádzkovatelia vyhľadávačov majú podľa verdiktu povinnosť posúdiť, či má žiaduca osoba právo na to, aby určité informácie neboli spájané s jej menom.

Odkazy na webové stránky obsahujúce tieto informácie musia byť vymazané zo zoznamu výsledkov vyhľadávania, znie verdikt. Medzi dôvody, kedy verejný záujem vládne nad právom jednotlivca, uviedli sudcovia význam osoby pre verejný život.

Súdny dvor poukázal na to, že vyhľadávanie umožňuje získať o hľadanej osobe štruktúrovaný prehľad informácií. Niektoré z nich sa týkajú súkromného života. Bez vyhľadávača by pritom nemohli byť vzájomne prepojené.

Dostupný formulár

Google, ktorý v Európe spracuváva približne 90 percent všetkých dotazov v internetovom vyhľadávaní, obdržal tisíce žiadostí. "Pri vyhodnocovaní žiadostí budeme klásť dôraz na to, či výsledky vyhľadávania obsahujú informácie, ktoré nie sú aktuálne," stojí vo formulári.

V texte sa uvádza, či je dostupnosť týchto informácií vo verejnom záujme. Napríklad ak súvisia s finančnými podvodmi, pracovným pochybením, odsúdením za trestný čin alebo verejným pôsobením v úlohe štátneho úradníka.

Záplava žiadostí

Generálny riaditeľ Google Larry Page v rozhovore pre Financial Times pripustil, že verdikt firmu zaskočil. Zároveň sľúbil, že ochrana súkromia sa v Európe dostane na novú úroveň. Snažíme sa byť viac proeurópski, poznamenal Page. Obáva sa, že rozhodnutie súdu by mohlo posilniť vplyv represívnych režimov, ktoré chcú obmedziť internetovú komunikáciu.

Internetový gigant oznámil, že založí komisiu zloženú z vysokých manažérov firmy a nezávislých expertov. Tá bude mať za úlohu pomôcť firme vyrovnať sa s očakávanou záplavou žiadostí s krajinami Európskej únie.

Súvisiace články