Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako si vybrať na internete bezpečné heslo?
Zdielať na

Ako si vybrať na internete bezpečné heslo?

BRATISLAVA / Heslo do počítača doma, potom v práci a k tomu množstvo ďalších hesiel pri prihlasovaní sa na sociálne siete či platení cez internet. Ale tam kdesi na druhej strane internetovej siete možno sedí hacker. Vy ste mu uľahčili prácu, keď ste si ako heslo dali napríklad slovo "heslo" alebo číselnú kombináciu 1234.

Jednoduché heslo Národného bezpečnostného úradu

Na Slovensku sa mnohí pri výbere hesla nechali inšpirovať kauzou spred niekoľkých rokov, keď dvaja mladí hackeri odhalili jednoduché heslo Národného bezpečnostného úradu. A to NBU SR 123.

Za ním nasleduje heslo - "heslo", krstné mená, zrkadlovo napísané mená, mená svojich domácich miláčikov či mená za slobodna alebo dátumy narodenia. Ide pritom o údaje, ktoré sa dajú veľmi ľahko zistiť.

"Problém býva v tom, že ľudia používajú jedno heslo takmer na všetky služby, je to k emailu, ku sociálnym službám, dokonca k internetovému bankovníctvu," hovorí šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko.

Tí, čo nedôverujú akémukoľvek heslu, sa spoliehajú na svoj vlastný prst. Presnejšie na svoj odtlačok prsta, ktorý máme každý jeden človek jedinečný. "To znamená biometrický prvok, môj odtlačok prsta, tam nič nestratím. Teda pokiaľ mi ho nikto neodreže," dodáva Macko.

"Najčastejšie hovoríme o trestnom čine poškodenia zneužitia záznamu na nosiči informácií. Za jedenásť mesiacov minulého roku sme zaznamenali takýchto prípadov 18," vysvetľuje hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka.

IT asociácia Slovenska sa snaží žiakov vzdelávať

A práve vzdelávaniu o bezpečnosti nielen hesiel, ale aj siete ako takej venuje veľkú pozornosť IT asociácia Slovenska. Pri tvorbe dobrovoľných testoch pre žiakov a mládež jej pomáhajú aj akademici z univerzity.

Toto je napríklad jedna z otázok IT fitnes testu národa za rok 2013: Aby bolo heslo bezpečné, je potrebné. Správna odpoveď na otázku je nasledovná:
"Aby malo aspoň 12 znakov, veľké aj malé písmená a číslice a heslo pravidelne meniť."

"Dnes má už tablet kde kto doma. A keď si deti tablet zoberú, môžu sa dostať hocikam. Zadať niekam heslo, údaje, jednoducho vystavujú sa veľkému riziku," vraví Gustáv Budinský z IT asociácie Slovenska.

V závažnejších prípadoch ukradnutia hesla a následného zneužitia informácií na nosiči, môže hroziť trest od troch až do ôsmich rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy