Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hackeri varujú! Zaútočime na olympiádu
Zdielať na

Hackeri varujú! Zaútočime na olympiádu

BRATISLAVA/SOČI / Zimné olympijské hry v Soči sa ešte ani nezačali a na svete je už prvá kybernetická hrozba teroristov. Skupinka s neznámym počtom ľudí totiž skopírovala hnutie Anonymous, ktoré už má na konte niekoľko veľkých hackerských útokov.

IT špecialista: netreba to brať vážne

Vo videu zverejnenom na populárnom videoserveri sa hnutie s názvom Kaukazský anonymous vyhráža, že zaútočí na internetové stránky ruských vládnych inštitúcií. Vraj chcú takto chcú priamo ohroziť Zimné olympíjske hry v Soči. "Ja si nemyslím, že ich treba brať vážne. Väčšinou také hrozby skončia jednou blokovanou stránkou," hovorí IT špecialista Peter Mihálik. 

Na ZOH do Ruska pocestuje ako člen vývojárskeho tímu jednej špeciálnej aplikácie aj slovenský IT špecialista. Ten naopak, na hrozbách takýchto skupín vidí vraj pozitívum. "Je dobré, že takéto hrozby sú, lebo potom sa aspoň usporiadatelia môžu lepšie pripraviť," tvrdí vývojár mobilných aplikácií Samuel Pokorný.

V Rusku panuje stres

Hoci je len pár dní pred začiatkom veľkej športovej udalosti, ruskí technickí pracovníci vraj majú stresu viac než dosť. "Počul som, že je tam teraz údajne strašný chaos. Ale tak verím, ze to zvládnu a nebudú problémy," hovorí IT špecialista.

V roku 2012 sa konali olympíjske hry v Londýne a miestni organizátori brali hrozby kybernetického terorizmu veľmi vážne. Nejde totiž len o napadnutie a zablokovanie stránok. Hackeri majú oveľa väčšiu moc. "Môžu napríklad odstaviť letiskové systémz, akreditačné systémy, ale aj vypnúť svetlo na štadiónoch," dodáva IT špecialista.,

Súvisiace články