Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hackeri ukradli z eBay údaje 145 miliónov ľudí
Zdielať na

Hackeri ukradli z eBay údaje 145 miliónov ľudí

NEW YORK / Najväčší aukčný server sveta eBay postihol kybernetický útok. Pri ňom sa pirátom podarilo odcudziť 145 miliónov hesiel. Zástupcovia firmy vyzvú dotyčných užívateľov, aby si zmenili prístupové údaje. Informáciu priniesla americká televízna stanica CNN.

Mená, adresy, čísla...

Útok sa uskutočnil na prelome februára a marca. Spoločnosť informovala verejnosť až tento týždeň. V prehlásení stojí, že firma bude užívateľov vyzývať k zmenám hesiel kvôli kybernetickému útoku. Ten ohrozil databázu so šifrovanými heslami a ďalšími údajmi. Do siete sa kyberzločinci dostali pomocou odcudzených zamestnaneckých účtov.

Okrem šifrovaných hesiel sa dostali podľa vyjadrení eBay k e-mailovým adresám, užívateľským menám, fyzickým adresám, telefónnym číslam a dátumom narodenia. Údaje týkajúce sa financií odcudzené údajne neboli, píše CNN.

Viacero serverov

"Neexistuje žiadny dôkaz, že by boli akékoľvek finančné informácie sprístupnené útočníkom alebo inak ohrozené," uviedla hovorkyňa spoločnosti Amanda Miller a dodala, že firma podstúpila všetky opatrenia, aby ochránila zákazníkov.

Užívatelia sa podľa nej nemusia obávať zneužitia údajov týkajúcich sa platobnej brány PayPal, ktorú eBay vlastní. Pomocou nej prebiehajú platobné transakcie na viacerých aukčných serveroch.

Častejšia zmena hesla

"PayPal dáta sú uložené oddelene v zabezpečenej sieti a všetky finančné informácie týkajúce sa týchto účtov sú zakódované," konštatovala hovorkyňa.

Zároveň dodala, že ľudia by mali byť obozretní v používaní rovnakých hesiel viacerých internetových účtov. Odporúča sa heslá častejšie meniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy