Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Armáda testovala superrýchle lietadlo. Dosiahlo rýchlosť 7 000 km/h
Zdielať na

Armáda testovala superrýchle lietadlo. Dosiahlo rýchlosť 7 000 km/h

Americká armáda v utorok nad Tichým oceánom otestovala bezpilotné superrýchle lietadlo X-51A Waverider, ktorý je zkonštruovaný tak, aby sa pohyboval šesťkrát rýchlejšie ako zvuk.

Prechod medzi raketou a lietadlom

Experimentálny stroj má byť prechodom medzi lietadlom a raketou. Z krídla bombardéra B-52, ktorý ho niesol na ceste z Edwardsovej leteckej základne v Kalifornii, sa spustil medzi 10:00 a 11:00 tamojšieho času (19:00 a 20:00 SELČ), uviedol John Haire z americkej armády.

Letún začal svoju samostatnú cestu neďaleko kalifornského pobrežia, severozápadne od Los Angeles, a potom smeroval na sever nad Tichým oceánom v koridore určenom pre testovacie lety.

Bližšie podrobnosti o teste Haire neuviedol. Jeho výsledky vraj majú byť zverejnené v stredu. Podľa skorších informácií mal let začínajúci vo výške 21 km trvať niekoľko minút, po ktorých sa mal stroj zrútiť do vody.

Budúcnosť aj pre civilné lietadlá

Američania považujú výskum takzvaných hypersonických lietadiel za kľúčový pre vývoj nových striel či vojenských, ale i civilných lietadel. Nové technológie napríklad môžu skrátiť dobu nutnú pre zasiahnutie cieľa.

Keď sa napríklad v roku 1998 pokúsili Spojené štáty zlikvidovať šéfa siete Al-Káida, Usámu bin Ládina, strelou s plochou dráhou letu odpálenou z lode v Arabskom mori, trvalo 80 minút, kým doletela do Afganistanu. Hypersonická strela by tú istú vzdialenosť zvládla za 12 minút.

Úspech už pred dvoma rokmi

O hypersonických letoch sa hovorí v prípade, že rýchlosť lietadla dosiahne aspoň 5-násobok rýchlosti zvuku, teda Machovho čísla päť. Letún X-51A Waverider pri pokuse v máji 2010 dosiahol šesťnásobok rýchlosti zvuku, teda zhruba 7000 km/h. Letel ňou väčšiu časť celkom dvestosekundového letu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články