Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vedci skúmajú planétu, ktorá by mohla nahradiť Zem
Zdielať na

Vedci skúmajú planétu, ktorá by mohla nahradiť Zem

Dvadsaťdva svetelných rokov od Zeme leží planéta pod názvom Gliese 581. Vďaka podmienkam a atmosfére by mohla podľa vedcov nahradiť aj Zem. Má atmosféru, ktorá je schopná zadržať vodu a je relatívne blízko. Informoval server novinky.cz.

Je najlákavejšou planétou

"Dá sa povedať, že ju máme priamo pod nosom," povedal vedúci výskumu profesor Steven Vogt, ktorý pred dvoma rokmi planétu objavil a v posledných dňoch sa podľa serveru denníka Herald Sun s tímom vedcov naplno pustil do výskumu. Aj napriek negatívnym ohlasom iných vedcov, podľa ktorých žiadna takáto planéta neexistuje. 

Vďaka relatívne krátkym oneskoreniam v prípade medzihviezdnej komunikácie je Gliese 581 podľa profesora Vogta najlákavejšou planétou pre prípadný mimozemský kontakt. "Ak by sme mali šťastie a našli by sme na nej mimozemskú civilizáciu, mohli by sme zažiť aj obojstrannú komunikáciu počas jedného ľudského života," hovorí Vogt.

Dvakrát väčšia ako Zem

Gliese 581 je od Zeme vzdialená 22 svetelných rokov, čo by pre prípadnú komunikáciu znamenalo oneskorenie približne 20 rokov. Planéta obieha v ideálnej vzdialenosti od svojej hviezdy, čo zaisťuje, že jej povrch nie je ani príliš horúci, ani chladný, a tak môže voda na jej povrchu existovať v kvapalnej forme. Práve to je pre ľudstvo základnou podmienkou života.

Štúdiá astronómov z Kalifornskej univerzity a Santa Cruz ukazujú, že "Nová Zem" je minimálne dvakrát taká veľká ako Zem sama. Tak si lepšie udržuje atmosféru a zároveň zadržuje na povrchu vodu. Či je ale voda na planéte zamrznutá a uložená pod povrchom, alebo je tečúca, vedci nevedeli povedať.

Meno po manželke

Teplota na planéte je vyhovujúca. "Povrchová teplota je na väčšine územia taká akurát. Stojíte na povrchu a cítite teplo Slnka na tvári, malo by to byť podobné ako stáť v parku v Sydney," vyhlásil Vogt. Profesor planétu aj premenoval. Nazval ju podľa svojej ženy - Zarminin svet.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články