Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nebeské divadlo. Venuša zakryla Slnko
Zdielať na

Nebeské divadlo. Venuša zakryla Slnko

Milióny ľudí po celom svete pozorovali jedinečný prírodný úkaz. Pred Slnko sa dostala planéta Venuša. Niečo podobné sa zopakuje až v budúcom storočí.

Pozorovalo sa aj v Tatrách

Prechod Venuše pred Slnko mohli pozorovať aj Slováci. Pozorovanie sa podarilo aj napriek tomu, že vo Vysokých Tatrách nevládlo práve najpriaznivejšie počasie. Slnko s Venušou sa totiž približne hodinu pred koncom úkazu ukázalo spoza mrakov. 

Hoci Slnko vychádzalo u nás až o 4:45, účastníci podujatia nazvaného Noc a ráno s Venušou mohli v Tatranskej Lomnici tento úkaz pozorovať prostredníctvom internetu od jeho začiatku o 00:05 až do jeho konca o 6:55.

Astronómovia priblížili návštevníkom aj posledné pozorovanie prechodu Venuše pred Slnkom v roku 2004, kedy bolo veľmi dobre pozorovateľné aj z územia Slovenska.

„Boli prednášky historického kontextu, vyzdvihla sa úloha nášho rodáka Maximiliána Hella, ktorý zohral významnú úlohu v tejto veci, keďže vďaka nemu bola v tej dobe určená veľmi presne astronomická jednotka,“ dodal riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici Aleš Kučera.

Niekoľkohodinové divadlo

Prechod trval viac ako šesť hodín. Najskôr si ho mohli vychutnať obyvatelia Spojených štátov. V Európe, Ázii, či Afrike bolo možné tranzit sledovať približne od 5-tej hodiny.

Tmavý kotúč zakryl asi tridsiatinu Slnka. Ďalší takýto úkaz sa zopakuje až o ďalších viac ako sto rokov, najskôr to bude v decembri v roku 2117. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Venuša_planéta_pred Slnko_prírodný úkaz_jedinečný

SITA

Súvisiace články