Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šokuje a provokuje. Slávne fotografie LaChapella v Bratislave
Zdielať na

Šokuje a provokuje. Slávne fotografie LaChapella v Bratislave

Jedna fotografia za 150 tisíc dolárov. Michael Jackson ako archanjel či Naomi Campbell ako Venuša. Unikátnu výstavu môžete vidieť v Pálffyho paláci v Bratislave. Fotograf David LaChapelle patrí k najžiadanejším autorom. Dostať jeho diela na Slovensko nebolo vôbec jednoduché.

Moderátor Ivan Janda privítal v štúdiu Novín o 12-ej kurátora tejto výstavy Mariána Pauera. Presvedčiť fotografa, ktorý patrí medzi svetovú elitu žijúcich umelcov, aby prišiel vystavovať na Slovensko, nebolo jednoduché. Diela do výstavy napokon zapožičal sám LaChapelle. Podmienkou bolo, aby jeho fotografie neviseli v nejakej z komerčných galérií, ale v dôstojných priestoroch s určitou históriou.

Podľa kurátora výstavy Mariána Pauera pri rozhodovaní sa pre Bratislavu možno zavážil aj fakt, že slovenské hlavné mesto má "dávnu a slávnu fotografickú históriu". Ako pripomenul, v Bratislave totiž už v polovici 19. storočia existovali fotografické ateliéry, do ktorých sa chodili fotiť významní ľudia z Viedne aj širšieho okolia.

Hlavnou témou LaChapellovej tvorby je americký spôsob života zahŕňajúci fast food, život v zhone či domáce násilie. Tento štýl však "nekritizuje, iba zobrazuje... nastavil tomuto životu zrkadlo", vysvetlil Pauer. Fotografovým najväčším vzorom je Michelangelo, no LaChapelle je rovnako "nezameniteľný a nezastupiteľný pretože fotografiu posúva ďalej.

Curt Cobain ako Ježiš

Niektoré z fotografií, ktoré sú reinterpretáciami diel starých majstrov, uvidia aj návštevníci výstavy Lost And Found. Michelangelovou tvorbou sú inšpirované napríklad sedem metrov dlhá fotografia s názvom Deluge (Potopa) či dielo s názvom Pieta With Courtney Love (Pieta s Courtney Love). To okrem kontroverznej speváčky v úlohe Panny Márie zachytáva tiež Kurta Cobaina stvárňujúceho Ježiša sňatého z kríža.

Kto je David LaChapelle?

48-ročný fotograf patrí medzi svetovú elitu žijúcich umelcov. Osudovým preňho bolo stretnutie s umelcom Andym Warholom v legendárnom newyorskom klube Studio 54, ktorý mu ponúkol jeho prvú profesionálnu prácu. V 80. rokoch bola jeho tvorba poznačená presvedčením, že je HIV pozitívny. V presvedčení, že čoskoro zomrie robil iba čiernobiele fotografie. V deň, keď jeho HIV test dopadol negatívne, rozhodol sa kompenzovať predošlé obdobie a začal robiť surrealistické fotografie plné farieb, čo sa stalo charakteristickým pre jeho celú nasledujúcu tvorbu.

Fotenie módnych editoriálov a portrétov svetoznámych celebrít sa postupne stalo základom jeho stále sa rozširujúceho portfólia. Jeho fotografie sa ocitli na titulkách časopisov ako Rolling Stone, Vogue, GQ, i-D, Photo či Vanity Fair, pričom klientmi jeho štúdia sa stali najznámejší ľudia planéty.

LaChapelle za svoje inšpirácie považuje fotografov Richarda Avedona, Helmuta Newtona a Diane Arbus, umelcov Andyho Warhola a Georgiu O'Keeffe, ale aj básnika a esejistu Walta Whitmana či starých majstrov Botticelliho a Michelangela.

ISIFA

SITA

Najčítanejšie správy