Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Stíhačky NATO nad Slovenskom? Aj my si zalietame...
Zdielať na

Stíhačky NATO nad Slovenskom? Aj my si zalietame...

Protivzdušná obrana, rádioelektrické rušenie, riadenie operácií vo vzdušnom priestore, na to všetko a oveľa viac sa zamerajú vzdušné sily členských krajín NATO nad Slovenskom. Nie však preto, že by naša malá krajina so strategickou pozíciou v srdci Európy predstavovala hrozbu. Ide o medzinárodné letecké cvičenie MACE XIII, na ktorom sa okrem SLovákov zúčastnia aj letecké a pozemné jednotky 12 štátov...

Od pondelka až do 27. apríla nad Slovenskom budú cvičiť spoločné postupy pri taktických operáciách, zameraných na prekonávanie prostriedkov protivzdušnej obrany za podmienok rádioelektronického rušenia. "Súčasťou cvičenia bude aj precvičovanie vzdušných bojov stíhacími lietadlami a riadenie operácie zo vzdušného prostriedku riadenia AWACS," komentoval hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Slováci, Turci, Nemci, Dáni, Nóri...

Slováci budú lietať na stíhačkách MiG-29 a cvičných L-39, Dáni na lietadlách F-16, Nóri na DA-20 Falcon. Nemeckí piloti priletia na lietadlách typu Learjet 40, Francúzi na RAFALE a Mirage 2000 D. Turecké vzdušné sily s lietadlami F-4 sa do cvičenia zapoja v nasledujúcom týždni. Cvičenie sa uskutoční na troch útvaroch slovenských vzdušných síl a to na leteckej základni Sliač, brigáde velenia, riadenia a prieskumu Zvolen a protilietadlovej raketovej brigáde Nitra.

Základňa je na Sliači

Letecká technika bude vzlietať a pristávať z leteckej základne Sliač, ktorá ja hlavnou leteckou základňou vzdušných síl. Jej prioritná úloha je zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenska a v systéme NATINADS túto úlohu plní aj pre Alianciu. "Práve toto cvičenie má prispieť k zvýšeniu spôsobilosti jej personálu podľa štandardov NATO," konštatoval Vanga.

Zároveň sa precvičí aj personál letky riadenia letovej prevádzky základne, ktorej príslušníci od roku 2011 riadia aj civilnú letovú prevádzku. V neposlednom rade si počas cvičenia precvičia aj štandardné operačné postupy pohotovostnému systému v operácii NATINADS.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články