Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Atentát na Roberta Fica: Bol zásah ochranky adekvátny?
Zdielať na

Atentát na Roberta Fica: Bol zásah ochranky adekvátny?

BRATISLAVA / Odpoveď na túto otázku už preveruje úrad inšpekčnej služby. Prvý výstrel je vraj ospravedlniteľný, prečo však 71-ročný muž dokázal na premiéra vystreliť až 5 nábojov? Redaktori Krimi si spolu s odborníkmi podrobne prešli videozáznamy, ktoré sa okamžite začali šíriť mediálnym priestorom, ako aj sociálnymi sieťami.

​​Premiér sa približuje k ľuďom a svojim priaznivcom v Handlovej, podáva ruku. Následne 71-ročný muž, ktorý je medzi ľuďmi za zábranou vytiahne zbraň a po premiérovi začne z bezprostrednej blízkosti strieľať. Padlo 5 výstrelov a Robert Fico skončil na zemi. Ochrankári pacifikujú páchateľa. 

Odborníci sa zhodli, že došlo k viacerým pochybeniam

"Róbert Fico nemal ísť ako prvý k tomu plotu, ale mali mu predchádzať minimálne dvaja, ktorí by niekoľko sekúnd predtým by akoby preverili ten priestor či je bezpečné sa tam pohybovať," povedal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

"On na seba upozornil, že Robo poď sem. Automaticky to má človek vyhodnotiť, že to bude buď prívrženec, alebo človek čo má úplne iné zmýšľanie," zhodnotil bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

"Takýchto výkrikov na chránené osoby, priateľských, nepriateľských, býva množstvo, to nemožno považovať za signál hroziaceho nebezpečenstva," dodal Bránik. Odborníci sa zhodujú v tom, že zákrok ochranky nebol primerane rýchly. Zatiaľ čo jeden z mužov v ochranke na situáciu zareagoval až po streľbe, druhý vraj nesledoval okolie dôkladne a nepozeral sa tým smerom, ktorým mal.

Útok trval približne 3 sekundy

"Ten útok trval približne tri sekundy od vytiahnutia až po posledný výstrel. Keby sa tam pozeral, mohol zakričať zbraň a osobný ochranca by mohol reagovať," povedal bývalý príslušník Útvaru rýchleho nasadenia Polície ČR Lumír Němec. "Keď by sme my začali interagovať, skončím po vašom kolegovi a strieľam za sebou akoby opakovaným stláčaním spúšte, môžete byť stokrát vytrénovaný, fyziku neobabrete," poznamenal Bránik.

"Mali sa mu venovať, čo robí, nevyšla by ani tá prvá rana. To, že išli ďalšie rany a premiér nebol krytý je fatálna chyba. Prvoradé je telom chrániť ústavného činiteľa, nesmiem ani zaváhať," uviedol Zábojník.

"Počas toho strieľania mu ruku s tou pištoľou akoby dávali dolu takže prvé dva výstrely boli efektívne a druhé už išli mimo chránenej osoby," upresnil Bránik. "Nikto nekryl premiéra, ak by tam boli dvaja útočníci, tak by premiéra ležiaceho na zemi popravil," dodal Němec.

Ochrankári by nemali nič podceňovať

Podľa bezpečnostného analytika si profesionálny ochrankár mal všimnúť, že 71-ročný muž má pod oblečením schovanú zbraň. Aj keď ide často len o podozrenie, ktoré sa nenaplní. "Na niektorých záberoch a fotografiách vidno naozaj, že u seba niečo má," poznamenal Bránik.

Pri výjazdoch ústavných činiteľov by malo byť vytvorených niekoľko takzvaných kruhov obrany. V tom prvom sú najbližší ochrankári. V druhom zas zábrany ako napríklad plot či policajti a operatívci priamo v dave. "A tretí keď sa filtrujú ľudia, že tam idú len ľudia, ktorí sú preverení. Keby tam bol tretí kruh bezpečia, tak by tam so zbraňou nikto neprešiel," odporúča Němec.

Rôzne reakcie vyvolal aj postup ochranky pri evakuácii premiéra

Ochrankári Roberta Fica ťahali do auta na zadné sedadlá. "Mali ho zobrať do záchranky, mala byť niekde po blízku," odporúča Zábojník. "Motorové vozidlo, ktoré je pancierované je aj pre ťažko ranenú osobu rozhodne lepším miestom ako akýkoľvek iný priestor, lebo on vyžaduje okamžitý transport z toho miesta. Jednak pre to, že môže hrozba pokračovať," dodal Bránik.

"Vodič má sedieť v naštartovanom vozidle, majú byť otvorené dvere, aby boli čo najrýchlejšie pripravení v prípade, že je nejaký problém, aby mohli čo najrýchlejšie naložiť chránenú osobu a odviezť ju. To, že si sadol k nemu dozadu je úplne poriadku," poznamenal Němec. Postupom ochranky sa už zaoberá úrad inšpekčnej služby, ktorý primeranosť zásahu a všetky okolnosti vyhodnotí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy